Ο Ερντογάν γνωρίζει με ποιον τρόπο να αποσπάσει ένα υψηλό τίμημα από τη Δύση: Μα με τον εκβιασμό…

File Photo: Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) during a meeting in Istanbul, Turkey. EPA, RAMIL SITDIKOV, KREMLIN POOL, SPUTNIK




Αναλυτές πιστεύουν ότι η τουρκική υποστήριξη για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από περιορισμένες παραχωρήσεις. Ας ελπίσουμε ότι έχουν δίκιο, επισημαίνει το κύριο άρθρο της εφημερίδας Telegraph.

Εδώ και καιρό έχουν υπάρξει ανησυχίες ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Κατηγορίες για απολυταρχισμό συνοδεύουν τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του.

Αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία διέρρηξε την ενότητα του ΝΑΤΟ καθυστερώντας τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία. Σε συνάντηση των πρέσβεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του Τούρκου Προέδρου μπλόκαραν την ψηφοφορία επί των αιτήσεων, διαλύοντας τις ελπίδες αξιωματούχων ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μία επιταχυμένη διαδικασία προσχώρησης.

Αυτό έχει αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι πραγματικά βιώσιμη η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα έχει κάνει πολλά για να υποστηρίξει το Κίεβο, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) ξεκίνησε την εισβολή: έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία, αποτρέποντας την Ρωσία να αντικαταστήσει τα πλοία που έχασε. Τουρκικά drones που έχουν πωληθεί στους Ουκρανούς έχουν επίσης αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά. Γενικότερα, η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος, με μεγάλο και αποτελεσματικό στρατό.

Από την άλλη πλευρά, σε αρκετές περιπτώσεις, ο Πρόεδρος Erdoğan έχει ενεργήσει με τρόπους που ήταν ανταγωνιστικοί απέναντι σε εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σημειωτέον ότι η Τουρκία αγόρασε πυραυλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, που οδήγησαν στην αποβολή της από  πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Erdoğan φημίζεται ως ένας πανούργος διαπραγματευτής, διασφαλίζοντας, επί παραδείγματι, ένα υψηλό τίμημα από την ΕΕ, προκειμένου να περιορίσει τις διελεύσεις μεταναστών στην Ελλάδα. 

Η οικονομία του επίσης είναι αυτή τη στιγμή σε κρίση. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η τουρκική υποστήριξη για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί τελικά να διασφαλιστεί μέσω παραχωρήσεων.

ΠΗΓΗ: TelegraphΚύριο άρθρο – President Erdogan knows how to secure a high price from the West

Αυστηρή κριτική από τον Economist: Τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου υπονομεύουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: