Αυστηρή κριτική από τον Economist: Τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου υπονομεύουν τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ελλάδας

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Φωτογραφία Αρχείου




Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάνει θαυμάσια δουλειά για να γυαλίσει την εικόνα της στους τουρίστες και στους επενδυτές, από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός το 2019. Η αρχαία κληρονομιά της χώρας, κυρίως η επινόηση της δημοκρατίας, παίζει μεγάλο ρόλο στα μηνύματα.

Τα παραπάνω γράφει το περιοδικό Economist. Σημειώνει τα εξής:

Αλλά όπως και τον πέμπτο αιώνα π.Χ., η ελευθερία του λόγου έχει επίσης σημασία. Η Ελλάδα έπεσε 38 θέσεις φέτος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύτηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (rwb), μια ΜΚΟ με έδρα το Παρίσι. Ευρισκόμενοι στην 108η θέση (από την 180ή), οι Έλληνες για πρώτη φορά βρέθηκαν πίσω από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ καθώς και από τους Βαλκάνιους γείτονές τους. 

Μια προσαρμογή στον ποινικό κώδικα πέρυσι με την οποία οι δημοσιογράφοι, οι συντάκτες και οι εκδότες υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης για διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι ένας λόγος για την κατακρήμνιση, ανάλογη με αυτή του Ίκαρου. Ένας άλλος είναι η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή ρεπόρτερ που έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έξω από το σπίτι του.

Η πιο πρόσφατη αιτία ανησυχίας είναι η παρακολούθηση το 2020 και το 2021 του Θανάση Κουκάκη, ενός οικονομικού συντάκτη που διερευνά πιθανή συμπαιγνία μεταξύ τοπικών τραπεζιτών – κατηγορουμένων για αδικήματα – με εισαγγελείς  και δικαστές.

Το Citizen Lab, μία καναδική ομάδα  εποπτείας του κυβερνοχώρου, επιβεβαίωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του κ. Κουκάκη είχε μολυνθεί πέρυσι από το Predator, ένα λογισμικό χάκερ που κατασκευάστηκε από τη Cytrox, μια ισραηλινή εταιρεία με έδρα τη Βόρεια Μακεδονία. Το λογισμικό είναι παρόμοιο με το Pegasus, το ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας που αποκτήθηκε από διάφορες κατασταλτικές κυβερνήσεις, για να κρυφακούει ακτιβιστές και άλλους πολιτικούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι οι ελληνικές αρχές δεν το έχουν χρησιμοποιήσει και αμφισβητεί επίσης τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η rwb για την κατάρτιση του δείκτη της. 

Υπάρχουν και άλλες ανησυχίες. Οι κρατικές επιδοτήσεις σε ιστοσελίδες και εφημερίδες με περιορισμένα χρήματα περιορίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, λέει η rwb. Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν «επαναπροωθήσεις» προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου από την ελληνική ακτοφυλακή συχνά παρενοχλούνται. Δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται ότι εκφοβίζονται στο τηλέφωνο από συνεργάτες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. 

Η διαμάχη για την ελευθερία του λόγου υπονομεύει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της κυβέρνησης σε άλλους τομείς. Οι τουρίστες συρρέουν ξανά μετά από ένα κενό δύο ετών λόγω του Covid-19. Η Ελλάδα προσήλκυσε ξένες επενδύσεις ρεκόρ 5 δις ευρώ (5,3 δις δολαρίων) πέρυσι, με την Amazon και τη Microsoft μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που εγκαθίστανται γύρω από την πρωτεύουσα. Και τα μετρητά αρχίζουν να ρέουν από το μερίδιο των 31 δις ευρώ της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κορονοϊό. Ένας απρόσκοπτος Τύπος έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στο να διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα μετρητά δαπανώνται δίκαια και σωστά.

ΠΗΓΗ: Economist – Rows over press freedom overshadow Greece’s recent achievements – Prison for “fake news”, and a reporter gunned down

Το άρθρο δημοσιεύεται  και στην έντυπη έκδοση υπό τον τίτλο του περιοδικού  “Hemlock for hacks”

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές υπερπτήσεις: Όχι σε προκλητικές ενέργειες που ίσως οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: