Διάλογος Πράις με Hellas Journal: -Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία επιτεθεί; -Υποθετική ερώτηση, να εργαστούν από κοινού για ασφάλεια

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη, Κυριακή 13 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις χαρακτήρισε υποθετικό ερώτημα, που δεν θέλησε να απαντήσει, την ερώτηση της ιστοσελίδας μας Hellas Journal για το τι θα κάνει η Αμερική εάν η Τουρκία επιτεθεί εναντίον των νησιών του Αιγαίου.

«Το μήνυμα μας», τόνισε ο εκπρόσωπος, «παραμένει και στους δύο συμμάχους μας -στην προκειμένη περίπτωση, την Τουρκία και την Ελλάδα- ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση τυχόν διαφορών, με τη διπλωματία».

Ρωτήσαμε επίσης εάν οι Ηνωμένες μεσολαβούν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για να ξεπεραστεί η κρίση, που δημιούργησε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Πράις απάντησε ως εξής:

«Αυτό ήταν ένα θέμα συζητήσεων με την Ελλάδα και τους Τούρκους συμμάχους μας».

Όλος ο διάλογος του εκπροσώπου με τον αρθρογράφο της Hellas Journal Μιχάλη Ιγνατίου, ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι. Ned, έχω δύο ερωτήσεις για την Τουρκία και την Ελλάδα. Το πρώτο ερώτημα είναι ότι υπήρξε – είναι αλήθεια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να τερματιστεί η κρίση που προκάλεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν; Εάν δεν έχετε απάντηση, μπορείτε να λάβετε αυτήν την ερώτηση;

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Μεσολάβηση μεταξύ —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Μιλήσαμε για αυτό χθες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι.

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της Ελλάδας και της Τουρκίας, να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Τους ενθαρρύνουμε επίσης να αποφεύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά όταν λέτε ότι ενθαρρύνετε, μιλάτε μαζί τους; Μεσολαβείτε;

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Εμείς – αυτοί είμαστε – αυτοί ήταν – αυτό ήταν ένα θέμα συζητήσεων με την Ελλάδα και τους Τούρκους συμμάχους μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω άλλη μια ερώτηση που σας έκανα χθες αλλά δεν μου δώσατε απάντηση. Τι θα κάνετε αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα; Γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να εισβάλει στα ελληνικά νησιά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Αυτό είναι ένα υποθετικό (ερώτημα) που απλά δεν πρόκειται να απαντήσω. Και πάλι, το μήνυμά μας παραμένει και στους δύο συμμάχους μας –στην προκειμένη περίπτωση, την Τουρκία και την Ελλάδα– ότι θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση τυχόν διαφορών, με τη διπλωματία.

«Πόντιος Πιλάτος» ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ανάρμοστες δηλώσεις του Ερντογάν: Απάντηση στην Hellas Journal (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: