Ο Πρωθυπουργός στο “Στόμα του Λύκου”: Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η πραγματική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγκαστικά περνά από την Κύπρο μας (video)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση πολιτών στη Χαλκίδα, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδεύσει σήμερα Δευτέρα στην κατοχική Τουρκία, όπου θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον ισλαμιστή πρόεδρο της, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για μία συνάντηση την οποία θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς αρκετές σημαντικές χώρες, που ελπίζουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στη βάση της απόφασης που έλαβε μετά τους σεισμούς, τον Φεβρουάριο του 2023, και δεν θα επαναλάβει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η Κύπρος, γι’ αυτούς -ιδιαίτερα τους ανθέλληνες Εγγλέζους- είναι μία άλλη «ιστορία». Δυστυχώς, στα κρυφά μερικές από αυτές τις χώρες βολεύτηκαν στο απαράδεκτο τουρκικό αφήγημα ότι δήθεν το Κυπριακό πρόβλημα λύθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974. Κάνουν ως να είναι ανύπαρκτη η πενηντάχρονη κατοχή, ως αποτέλεσμα της άνανδρης τουρκικής εισβολής.

Ευτυχώς, είναι πολλοί οι Έλληνες της Κύπρου ανά τον κόσμο, που αρνούνται να αποδεχθούν τις δήθεν «πραγματικότητες». Έχει αποδειχθεί, ότι οι δυνάμεις της «όποιας λύσης» είναι τόσες ισχνές, ώστε σε ένα νέο δημοψήφισμα θα συντριβούν.

Δεν σημαίνει τίποτα ότι τα δύο «αδελφάκια» στο Κυπριακό, ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ μαζεύουν μαζί το 50% του κυπριακού πληθυσμού. Στο δημοψήφισμα του 2004 έψαχναν τα συντρίμμια τους.

  • Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει το Κυπριακό στον Ερντογάν και θα του ζητήσει να επιτρέψει στον κατοχικό ηγέτη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, που -αν η Άγκυρα πει το «ναι»- θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της κ. Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία πήγε δύο φορές στην Άγκυρα, αλλά αρνήθηκε να την συναντήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Θα τον ακούσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο νεοσουλτάνος; Μόνο αν εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του. Έτσι κι αλλιώς δεν τον πιέζει κανένας από τους διεθνείς παίκτες, όλοι έχουν βολευθεί, δεν τον ενοχλούν ούτε καν οι τουρκολάγνοι, κατά τα άλλα, εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν θεωρήσει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα βοηθήσει τους στόχους του, θα το πράξει. Άλλωστε και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, την οποία τώρα την απορρίπτει, ξεκάθαρα φιλοτουρκική λύση είναι.

Εξασφαλίζει 100% τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα. Το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού θα μείνει για πάντα τουρκικό, ενώ η Άγκυρα θα ελέγχει και τις ελεύθερες περιοχές. Δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του ότι η πραγματική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περνά από την Κύπρο. Και γνωρίζει ότι όταν ο Ερντογάν αποφασίσει να ξεκινήσει μία νέα περίοδο κρίσης με την Ελλάδα θα τον προκαλέσει στη Μεγαλόνησο.

Είναι λογικό να φοβούνται στην Αθήνα ότι η περίοδος γύρω από τις μαύρες επετείους των δύο εισβολών της Τουρκίας στην Κύπρο, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου και πέρα, είναι …«κατάλληλη» για προβοκάτσια.

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, ούτε εμείς οι πολίτες και πολύ περισσότερο ούτε οι πολιτικές ελίτ στην ελληνική πρωτεύουσα. Ξέρουμε ότι αρκετοί εξ αυτών θεωρούν την Κύπρο πρόβλημα, αλλά έχουμε νέα γι’ αυτούς. Είναι απελπιστικά μόνοι, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, μαραζώνει για την Μεγαλόνησο. Και γνωρίζουν το πιο βασικό: ότι αν χαθεί η Κύπρος, θα έρθει η σειρά του Αιγαίου.

Η Μεγαλόνησος βρίσκεται υπό κατοχή με ευθύνη της προδοτικής χούντας των Αθηνών. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές, αλλά αξίζει να το επαναλαμβάνουμε για ένα βασικό λόγο: Η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου.

  • Όσο το 40% του εδάφους της Κύπρου είναι σκλαβωμένο, πρέπει να θυμίζουμε στους «Ροζάκηδες» και στους άλλους, που τους εκπροσωπούν εντός και εκτός Ελλάδας, πως φταίνε. Όσο και να προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους, δεν θα τα καταφέρουν.

Η προδοτική Χούντα, βεβαίως, είναι μία πτυχή από μόνη της. Για να καταλυθεί η Δημοκρατία, έχει ευθύνες και ο πολιτικός κόσμος. Οι συνεχείς κυβερνητικές κρίσεις πριν από τη δικτατορία, έδωσαν την ευκαιρία σε μία χούφτα χαζών πουλημένων αξιωματικών,να αρπάξουν την εξουσία, να κυβερνήσουν δικτατορικά την Ελλάδα και να καταστρέψουν την Κύπρο.

Η Δημοκρατία επέστρεψε στη χώρα που την γέννησε, μόνο μετά την καταστροφή της Κύπρου. Φοβάμαι πως χωρίς την κυπριακή τραγωδία, οι χουνταίοι θα κυβερνούσαν περισσότερα χρόνια την Ελλάδα. Κατέρρευσαν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, για να επιβάλουν, ο Χένρι Κίσιγκερ και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, στην Πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ναι, λέγονται πολλά, και δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι τα γνωρίζουμε. Αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που θα έδεναν μία υπόθεση σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

Καλώς πάει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία και δεν συμφωνώ με αυτούς που ζητούν την αναβολή ή ακόμα και την ακύρωση της επίσκεψης. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο. Απλά πρέπει να μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και να μην υποχωρούμε. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών από τους ηγέτες τους…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εντάξει, ο κ. Βαρθολομαίος είναι όμηρος του Ερντογάν, και αναγκάζεται να σιωπά; Ο Ελπιδοφόρος, που έχει “προστασία” από τις ΗΠΑ, γιατί; Ομιλούμε για τη Μονή της Χώρας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: