Διεργασίες στο τρίγωνο Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα: Το μάξιμουμ που μπορεί να γίνει είναι μια συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τατάρ, και θα είναι έκπληξη!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση του ΔΗΚΟ «48 χρόνια Αγώνα – 20 χρόνια από την Ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρία Ανχέλ Ολγκίν Κουεγιάρ, θα έχει σήμερα Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Από τις συναντήσεις αυτές θα διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια και κυρίως προοπτική για να σπάσει το αδιέξοδο. Ενδεχομένως σήμερα να γίνουν κινήσεις εκατέρωθεν και για να διασωθεί η προσπάθεια αλλά και για να μην φορτωθούν οι εμπλεκόμενοι ή κάποιοι από αυτούς την ευθύνη του αδιεξόδου.

Μετά τη Λευκωσία, η κ. Ολγκίν θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί ένα 24ωρο μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα. Η συνάντηση στην Άγκυρα έχει ενδιαφέρον και προφανώς επηρεάζει και το Κυπριακό, αν και δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, για κάποιο λόγο όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Στη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει το Κυπριακό. Ενόψει τούτου είχε  και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την περασμένη εβδομάδα. Δεν θα είναι βασικό θέμα, αλλά θα τεθεί ενόψει και της παρουσίας στην περιοχή της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» ενόψει της επίσκεψης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ευελπιστώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι θέμα της ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: μία λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Είναι μια γενική αναφορά με έμμεσο μήνυμα ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται την τουρκική αξίωση για λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Παράλληλα και ταυτόχρονα, ο Ερντογάν, στη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» των Αθηνών, η αναφορά του για την Κύπρο έγινε για να επαναλάβει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είπε σχετικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Στην ερώτησή σας αναφέρατε μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Πρόκειται για μια υπόθεση ότι ολόκληρο το νησί της Κύπρου έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το Ισραήλ. Η συμφωνία, την οποία δεν αναγνωρίζουμε, έγινε μεταξύ της «Ελληνικής Διοίκησης στη Νότια Κύπρο»( σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) και του Ισραήλ και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, δηλαδή της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’, έχουν αγνοηθεί…»

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Δυστυχώς, βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα σχετικά με αυτό το θέμα μέχρι στιγμής. Εάν το εγκαταλείψουμε αυτό και δημιουργηθεί το έδαφος διαλόγου που επιθυμούμε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για μια μόνιμη λύση. Δεν μπορείς να φτάσεις πουθενά με ένταση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το να παρασυρόμαστε σε προκλήσεις δεν ωφελεί κανέναν και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να φτάσουμε σε ένα λογικό σημείο».

Εκπλήξεις δεν θα πρέπει να αναμένονται. Εάν «αλλάξει» οτιδήποτε σε σχέση με το Κυπριακό θα είναι η πραγματοποίηση μιας συνάντησης, αν και τούτο το απέρριψε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Αλλά και να γίνει είναι για να επαναληφθούν οι εκατέρωθεν θέσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Χρειάζεται ταρακούνημα και πολιτικός σεισμός για να υπάρξουν ανατροπές στο Κυπριακό: Να αφουγκραστούν την κυπριακή κοινωνία και μετά να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: