Αυτό είναι το χαρτί του Πούτιν: Δυστυχώς, ο κόσμος είναι εξαρτημένος από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Tι θα φέρει το σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας; Όχι πολλά, υποστηρίζει ο Guntram Wolff, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συνέντευξης του στον Michael Sauga, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel

Και συμβουλεύει ότι η Δύση πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα διαφορετικό όπλο.

«Ακριβώς όπως η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει τους επόμενους μήνες για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, το Κρεμλίνο θα αναζητήσει άλλους πελάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Και είμαι σίγουρος ότι θα τους βρει, όχι μόνο στην Κίνα και την Ινδία αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ο κόσμος είναι εθισμένος στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – αυτό είναι το χαρτί στα χέρια του Putin”, υποστηρίζει ο Guntram Wolff.

Σημειώνει ότι «ένα άμεσο εμπάργκο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αναστάτωση παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970». 

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση τάχθηκε κατά του άμεσου εμπάργκο στους Ευρωπαίους. Διότι αυτό θα ανέβαζε επίσης την τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αμερική και θα μείωνε τις πιθανότητες των Δημοκρατικών στις εκλογές για το Κογκρέσο το φθινόπωρο, υποστηρίζει.

“Μακροπρόθεσμα, η Δύση μπορεί να υποτιμήσει την αξία των ορυκτών πόρων της Ρωσίας, μόνο εάν απεξαρτήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην Πράσινη Συμφωνία της. Δεν είναι μόνο η σωστή στρατηγική κατά της καταστροφής του κλίματος, αλλά και ενάντια στον επεκτατισμό του Putin”.

ΠΗΓΗ: Der Spiegel, Michael Sauga – Die Welt ist schtig nach Öl und Gas – das spielt Putin in die Karten

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας κάλεσε τον Λαβρόφ να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του σχετικά με τον Χίτλερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: