Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου και η Wikipedia: Για παροχή “παράνομων πληροφοριών”

File photo:Η Roskomnadzor διέταξε τον ιστότοπο να αφαιρέσει τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι «παραπληροφορούν τους Ρώσους χρήστες» σχετικά με την εισβολή. EPA/BORIS ROESSLER μέσω ΚΥΠΕ




Η Ρωσία απειλεί να λάβει μέτρα κατά του διαδικτυακού μη κερδοσκοπικού ιστότοπου της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia για την παρουσία «παράνομων πληροφοριών» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε το Kyiv Independent , επικαλούμενο την ανακοίνωση της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας επικοινωνιών Roskomnadzor στο επίσημο κανάλι της στο Telegram .

Η Roskomnadzor διέταξε τον ιστότοπο να αφαιρέσει τις πληροφορίες οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, «παραπληροφορούν τους Ρώσους χρήστες» σχετικά με την εισβολή, την οποία η Μόσχα επισήμως -—και νομικά— αναφέρει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

  • Εάν η Wikipedia δεν το κάνει, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο έως και 4 εκ. ρούβλια (περίπου 49.000 $).

Η Ρωσία επιδίδεται στην καταστολή πληροφοριών που κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας  σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να εξαλείψει περιεχόμενο που θεωρεί ότι «απαξιώνει» τον ρωσικό στρατό και τις ενέργειές του.

Αυτό οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο πολλών ανεξάρτητων ειδησεογραφικών πρακτορείων ή, στην περίπτωση ορισμένων, όπως οι Moscow Times , να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί ξένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν επισης εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Αυτή η πολιτική επεκτείνεται επίσης σε πολίτες που ενδέχεται να μοιράζονται περιεχόμενο που η Ρωσία θεωρεί «ψευδείς ειδήσεις», όπως μέσω Instagram, και έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον πολλών ατόμων επειδή έκαναν ακριβώς αυτό.

Βάσει νόμου που υιοθετήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σκόπιμη διάδοση αυτού που η Ρωσία χαρακτηρίζει “ψευδείς ειδήσεις” σχετικά με τον ρωσικό στρατό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών .

 

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

 

Το ιπτάμενο αστεροσκοπείο SOFIA στη Χιλή παρατηρεί το «Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: