Ποιοί ήθελαν την πυρκαγιά στη Μόρια; Πολλοί οι “ένοχοι”… Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής

FILE PHOTO: Πρόσφυγες σε δρόμο στην Μυτιλήνη μετά τις καταστροφικές φωτιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Εκτενέστατο ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian, (ανταπόκριση Lauren Markham), το οποίο περιγράφει αναλυτικά τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης στη δομή της Μόριας, ενώ αφήνει αιχμές για τους πραγματικούς ενόχους της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά, επισημαίνεται ότι όλοι ήθελαν την καταστροφή της Μόριας, από τους πρόσφυγες και τους εθελοντές ως τους κατοίκους της περιοχής και τους πολιτικούς.

Δεν απευθύνονται ευθείες κατηγορίες προς κάποια ομάδα.  Ωστόσο, γίνονται αρκετές αναφορές στην αθωότητα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εν τέλει καταδικάστηκαν «παραδειγματικά» και πρόχειρα -με τη μαρτυρία ενός μόνο αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος δεν επανεμφανίστηκε και χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις- στο βωμό μιας νέας αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Η νέα αυτή προσέγγιση επιδιώκει την ποινικοποίηση των προσφύγων και μεταναστών ώστε να αποθαρρυνθούν όσοι φιλοδοξούν να μεταβούν στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της νέας αυστηρότερης προσέγγισης, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κατηγορούνται και καταδικάζονται από τις ελληνικές αρχές για παράνομη διακίνηση μεταναστών, χωρίς να εξετάζεται ποιοι είναι οι πραγματικοί διακινητές.

«Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τον ποινικό κώδικα ως εργαλείο διαχείρισης της μετανάστευσης στα νησιά του Αιγαίου», παρατηρεί μια εκ των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την πυρκαγιά στη Μόρια.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται, επίσης, στην άθλια ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων που ζούσαν στη Μόρια, καθώς γίνονται αναφορές και σε απόπειρες αυτοκτονίας.

Το άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι αρχικά η ελληνική κυβέρνηση και η τοπική κοινωνία καλωσόρισαν τους πρόσφυγες και προσέφεραν βοήθεια. Ωστόσο, μήνες και χρόνια μετά την ευρωπαϊκή αδιαφορία, η τοπική κοινωνία κουράστηκε να προσφέρει και οι ελληνικές κυβερνήσεις έγιναν πιο αυστηρές.

Σήμερα, οι νέες δομές, σημειώνεται, είναι κλειστές και ελεγχόμενες, ένα είδος φυλακής για όσους διαβιούν σε αυτές. 

ΠΗΓΗ: The Guardian, (ανταπόκριση Lauren Markham) – ‘A disaster waiting to happen’: who was really responsible for the fire at Moria refugee camp?

“…είσαι νεκρός όπως ο Αλκης…” Απειλητικά μηνύματα στον καλαθοσφαιριστή του Αρη Ζίριους Ουίλιαμς: Εισαγγελική παρέμβαση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: