Ο Ερντογάν ξεπούλησε τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας

FILE PHOTO: Διαδηλωτές κρατούν κεριά και φωτογραφίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, ERDEM SAHIN




Μετά από χρόνια διαλέξεων στον κόσμο για τη δυτική υποκρισία – επειδή (δήθεν η Δύση) επέκρινε την αγορά των ρωσικών όπλων από την Τουρκία, και αφού φώναζε τις συλλήψεις Τούρκων δημοσιογράφων και ακτιβιστών και δεν τιμωρούσε τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη – η Τουρκία προφανώς είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτά που κατηγορούσε.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα Washington Post ο Ερόλ Οντέρογλου (Erol Onderoglu), ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία. Σημειώνει τα εξής:

Στις 31 Μαρτίου, ο Τούρκος εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση Κασόγκι ζήτησε να μεταφερθεί η δίκη στη Σαουδική Αραβία, την ίδια τη χώρα που διέταξε τη δολοφονία. Η κίνηση του εισαγγελέα ήταν μια εκπληκτική στροφή από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπολόγιζε τον Κασόγκι ως φίλο. Τις ημέρες και μήνες μετά τη δολοφονία, η τουρκική κυβέρνηση έπαιξε βασικό ρόλο στην εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστού ως MBS, στη δολοφονία, δημοσιεύοντας ηχογραφήσεις, πλάνα παρακολούθησης και άλλο υλικό.

Η παράδοση της υπόθεσης στη Σαουδική Αραβία, ένα κατασταλτικό καθεστώς που δεν έχει ακόμη και τα προσχήματα ενός ελεύθερου τύπου ή ανεξάρτητης δικαιοσύνης, θα έφερνε ένα σοβαρό πλήγμα σε κάθε εναπομείνασα πιθανότητα δικαιοσύνης για τους δολοφόνους του Κασόγκι. Θα στείλει επίσης ένα ανατριχιαστικό μήνυμα για τον σεβασμό της ίδιας της Τουρκίας για την ελευθερία του Τύπου.

Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει λιγότερο από ένα θεαματικό ρεκόρ όσον αφορά τη δολοφονία και την καταστολή δημοσιογράφων. Η υπόθεση του διακεκριμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου Μούσα Αντέρ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1992 στο Ντιγιαρμπακίρ, παραμένει εδώ και καιρό ανεξιχνίαστη. Ομοίως, η δολοφονία του Τουρκο-αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007 στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης αποδόθηκε στο δίκτυο των Γκιουλενιστών, αλλά οι εγκέφαλοι πίσω από την επίθεση δεν οδηγήθηκαν ποτέ στη δικαιοσύνη.

Η δίωξη της δολοφονίας του Κασόγκι αντικατοπτρίζει μια πραγματική πρόκληση για ένα τουρκικό δικαστικό σύστημα του οποίου η ανεξαρτησία απειλείται όλο και περισσότερο από την κυβερνητική παρέμβαση. Η κίνηση για τη μετεγκατάσταση της δίκης φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής από την κορυφή, προκειμένου να εξομαλυνθεί η σχέση με το πλούσιο σε πετρέλαιο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας μόνο εισαγγελέας θα μπορούσε να έχει την «ανεξάρτητη πρωτοβουλία» για ένα τέτοιο αίτημα, το οποίο όχι μόνο αψηφά την κοινή λογική αλλά αμφισβητεί τη νομική υπόσταση και τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

Μόλις το 2019, ο Ερντογάν, γράφοντας στην Ουάσιγκτον Πόστ για την επέτειο της δολοφονίας του Κασόγκι, είπε: «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες στη Σαουδική Αραβία. Η σχεδόν πλήρης έλλειψη διαφάνειας γύρω από τη δίκη, η έλλειψη δημόσιας πρόσβασης στις ακροάσεις και ο ισχυρισμός ότι ορισμένοι από τους δολοφόνους του Κασόγκι απολαμβάνουν de facto ελευθερία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας».

Επομένως, μπορούμε επίσης να συγχωρηθούμε αν εκφράσουμε σκεπτικισμό σχετικά με την αλλαγή γνώμης της Τουρκίας.

Αλλά υπήρχαν προηγούμενα σημάδια ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είχε αρχίσει να δείχνει ρωγμές. Τον περασμένο Μάρτιο, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ, να παραδεχτεί ως αποδεικτικό στοιχείο την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που κατονομάζει τον διάδοχο ως υπεύθυνο για την έγκριση της σύλληψης ή της δολοφονίας του Κασόγκι. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δεν στόχευσε ποτέ άμεσα τον MBS.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να το κάνει και με τους δύο τρόπους, παριστάνοντας ότι είναι εξοργισμένος με τη δολοφονία του φίλου του, ενώ παράλληλα πρόσεχε να μην βλάψει τη σχέση με το βασίλειο. Το 2020, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής, η πρώτη μεταξύ των δύο υπουργών μετά τη δολοφονία του Κασόγκι. «Μια ισχυρή εταιρική σχέση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter.

Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία – ένας κατά συρροή παραβάτης όσον αφορά τον περιορισμό του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης – δεν επρόκειτο να διατηρήσει την πίεση (στο Σαουδική Αραβία). Η δικαιοσύνη φαίνεται σαν απλώς ένα δείγμα που ανταλλάσσεται για αμοιβαίο πολιτικό και οικονομικό όφελος.

Η βάναυση δολοφονία του Κασόγκι συγκλόνισε τον κόσμο και προκάλεσε εκτεταμένη οργή. Όμως, μετά από τρία χρόνια, και μια αδύναμη διεθνή απάντηση για να λογοδοτήσει η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία —που κατατάσσονται στην 153η και 170η θέση αντίστοιχα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF— φαίνονται ικανοποιημένες που αφήνουν την υπόθεση να σβήσει από τη μνήμη.

Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να ξεφύγουν.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Washington Post, Ερόλ Οντέρογλου. Ο Erol Onderoglu, είναι ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία

Συναγερμός στην Ομογένεια: Ο Τραμπ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Δρ Όζ, Τούρκου υπηκόου και φίλου του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: