Σφίγγουν οι σχέσεις, η Ουάσινγκτον επενδύει στη συνεργασία Άγκυρας και Τελ Αβίβ: “Νέος” ανάρμοστος έρωτας ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος American University of Beirut, στο Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, Κύπρος. ΓΤΠ, Σ. Ιωαννίδης




Χρειάστηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να φουντώσει ένα «νέο» ειδύλλιο των ΗΠΑ και της κατοχικής Τουρκίας, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Η κρίση στο ρώσο-ουκρανικό μέτωπο έχει αλλάξει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που πήραν και τα κλειδιά από την Ε.Ε. για να έχουν τον πλήρη έλεγχο για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε αυτούς τους νέους σχεδιασμούς είναι σαφές πως  η Άγκυρα έχει βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο λόγω και της γειτνίασης με το θέατρο του πολέμου και των πρωτοβουλιών, που ανέπτυξε για μεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ενόψει τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να κάνουν τα χατίρια του Ερντογάν, με πρώτο το θέμα της πώλησης 40 μαχητικών F-16 Block 70 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 που διαθέτει ο τουρκικός στόλος. Στο θέμα αυτό η  κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει την κίνηση, έστειλε επιστολή στο κογκρέσο και αναμένει.

Περαιτέρω, από το ταξίδι της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώριας Νούλαντ στην περιοχή προκύπτει πως προτεραιότητα της Ουάσινγκτον είναι να υπάρξει συνεργασία Ισραήλ και Τουρκίας, βάζοντας στο κάδρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προτάσσουν και το θέμα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν όπως βρεθεί τρόπος η Ανατολική Μεσόγειος να τροφοδοτεί με αέριο την Ευρώπη και ανέδειξε την ανάγκη για συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Έκανε λόγο, πάντως, μόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υγροποιημένο αέριο και όχι σε αγωγούς.

  • Η παρουσία του Β.ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντζα, στην Κύπρο αυτές τις ημέρες, θα συνοδευτεί με ανακοίνωση μέτρων χαμηλής πολιτικής. Ένα από τα μέτρα και η δημιουργία «παραρτήματος» της Δικοινοτικής Επιτροπής Εγκληματικότητας στην Πύλα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Όσα παίρνει ο άνεμος και ο κυπριακός “σχεδιασμός”: Η Κύπρος κινδυνεύει, η κυβέρνηση θεατής και ουραγός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: