Οργισμένοι Ρώσοι ολιγάρχες σκέφτονται ήδη πώς θα γκρεμίσουν τον Πούτιν: Ουκρανική έκθεση

FILE PHOTO: A view of Spasskaya tower of the Moscow Kremlin (C), St. Basil’s Cathedral (L) in center in Moscow, Russia. EPA, YURI KOCHETKOV




Οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ενοχλημένοι από την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και συζητούν σενάρια απομάκρυνσής του από την εξουσία.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, σχετική ανακοίνωση έκανε η υπηρεσία Τύπου της Κύριας Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας, με ανάρτησή της στο Facebook.

«Στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου ολιγάρχη Πιοτρ Άβεν και του Καζάκου δισεκατομμυριούχου Αλεξάντερ Μασκέβιτς. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Άβεν επισήμανε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εξαιρετικά ενοχλημένοι από την πολιτική του Πούτιν. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία και σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξαν σκληρά τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων δισεκατομμυριούχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται επίσης ότι έγινε λόγος για το ότι εκπρόσωποι των Ρώσων μεγαλοεπιχειρηματιών αυτή την στιγμή αναζητούν τρόπους για να επηρεάσουν τον Πούτιν ή πρόσωπα που είναι κοντά του και ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή οι προσπάθειες αυτές δυσχεραίνονται από το ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση και στην ουσία δεν αφήνει κανέναν να τον δει. Ωστόσο, οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικά βήματα. Ορισμένοι ολιγάρχες συζητούν ακόμη και την φυσική απομάκρυνση του Πούτιν, δήλωσαν πηγές των μυστικών υπηρεσιών.

O Πιοτρ Άβεν είναι Ρώσος πολιτικός, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ρωσικής εμπορικής τράπεζας ‘Alpha-Bank”. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το 2021 ο Άβεν βρισκόταν στην 30η θέση των 200 πιο πλούσιων Ρώσων, με περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αλεξάντρ Μασκέβιτς, δισεκατομμυριούχος από το Καζακστάν με καταγωγή από την Κιργιζία είναι υπήκοος Καναδά και ζει στο Τελ-Αβίβ. Σύμφωνα με το Forbes, το 2016 η περιουσία του έφθανε το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φουντώνουν οι ελλείψεις στη Μόσχα

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από πολίτες της χώρας να μην προτρέχουν να αγοράζουν μαζικά φάρμακα, εν μέσω φόβων για ελλείψεις λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το Γαλλικό

«Θα ήθελα να πω στους πολίτες: μην συγκεντρώνετε αποθέματα», είπε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα σε μια κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Οι προμηθευτές λένε ότι οι παραδόσεις συνεχίζονται όπως ήταν προγραμματισμένες», είπε.

Σύμφωνα με τον Μουράσκα, τον Μάρτιο οι πωλήσεις ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιεπιληπτικών και αυτών για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, πενταπλασιάστηκαν ή και δεκαπλασιάστηκαν στη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι φοβούνται για έλλειψη φαρμάκων ξένης παραγωγής και δραστική αύξηση των τιμών.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για παιδιά ή ακόμη και σερβιέτες για γυναίκες είναι επίσης σχεδόν αδύνατο να βρεθούν σε ρωσικά φαρμακεία από τα μέσα Μαρτίου, αυτά τα προϊόντα προσφέρονται σε ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα σε τιμή δέκα φορές υψηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στα Φεβρουαρίου.

Σκηνές πάλης για ζάχαρη σε σούπερ μάρκετ έχουν κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να προμηθευτούν ορισμένα τρόφιμα φοβούμενοι μην ξεμείνουν.

Με πληροφορίες από Ukrinfrom, AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Μοιάζει τρελό αλλά το ανακοίνωσε ο Πούτιν: Μόνο με ρούβλια οι πληρωμές της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο * Γιατί άραγε;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: