Μοιάζει τρελό αλλά το ανακοίνωσε ο Πούτιν: Μόνο με ρούβλια οι πληρωμές της Ευρώπης για ρωσικό φυσικό αέριο * Γιατί άραγε;

File Photo: Αποψη του περιπτέρου της εταιρείας Gazprom σε διεθνή έκθεση. EPA, ANATOLY MALTSEV




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με εχθρικά νομίσματα“, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.

Η Ρωσία θεωρεί όλες τις χώρες που της έχουν επιβάλει κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία ως «μη φιλικές».

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, με τις συμβάσεις να τιμολογούνται συνήθως σε ευρώ.

«Δεν έχει νόημα να παραδίδουμε τα αγαθά μας στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ και να λαμβάνουμε πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ», είπε ο Πούτιν.

Οι αναλυτές βλέπουν την κίνηση του Πούτιν ως προσπάθεια της Μόσχας να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη για τις κυρώσεις της — ή «να ανατρέψει την κατάσταση στην ΕΕ», όπως είπε η Elina Ribakova, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος και ειδικός σε κυρώσεις στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.

Σε κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η Δύση έχει παγώσει σχεδόν τα μισά από τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια που η Μόσχα είχε θεωρήσει ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά των κυρώσεων, τεράστια κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν αποκοπεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εάν εφαρμοστεί η εντολή του Πούτιν, η Ευρώπη θα έπρεπε να αγοράζει καθημερινά ρούβλια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει για τις σημαντικές παραδόσεις φυσικού αερίου της. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, αυτό θα παρείχε μια εισροή του τόσο απαραίτητου σκληρού νομίσματος και θα ενίσχυε τη ζήτηση για το πολιορκημένο ρωσικό νόμισμα.

Ωστόσο, οι συναλλαγές θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολες για την Ευρώπη, καθώς πολλές ρωσικές κρατικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας, υφίστανται κυρώσεις που απαγορεύουν τις άμεσες συναλλαγές.

  • «Βασικά προσπαθεί να κάνει τις δυτικές χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα να συναλλάσσονται μαζί της», δήλωσε ο αναλυτής Timothy Ash. «Αλλά αυτό απλώς θα καταστήσει πιο δύσκολη τη συναλλαγή με τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Το ρωσικό ρούβλι, του οποίου η αξία μειώθηκε στον απόηχο των κυρώσεων, εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ενισχυόμενο σχεδόν κατά 4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις συναλλαγές στη Μόσχα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8%.

Η Ρωσία απαιτεί επί του παρόντος από τους εξαγωγείς να πουλούν το 80% των κερδών τους σε σκληρό νόμισμα — ουσιαστικά χρησιμοποιώντας τα εκτεταμένα κέρδη από εξαγωγές για να αντικαταστήσουν τα παγωμένα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας και να σταματήσουν την περαιτέρω πτώση του ρωσικού ρουβλίου.

Η Maria Shagina, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «απροσδόκητη στροφή από το Κρεμλίνο».

  • «Τείνω να πιστεύω ότι αυτό είναι άλλη μια μπλόφα. Η είσπραξη σκληρού νομίσματος από υδρογονάνθρακες είναι πολύ πιο σημαντική τώρα από το να υποχρεωθούν όλες οι «μη φιλικές» χώρες να αγοράσουν ρούβλια», είπε στους Moscow Times. 

Ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν επίσης το κατά πόσον η αλλαγή του νομίσματος πληρωμής θα επιτρεπόταν βάσει υφιστάμενων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Gazprom, του μονοπωλιακού εξαγωγέα φυσικού αερίου της Ρωσίας, και των πελατών στην Ευρώπη.

«Η πολύ κλειστή αγορά φυσικού αερίου θα αναγκάσει τους ευρωπαίους πελάτες να τηρήσουν αυτό. Υπάρχει έλλειψη εναλλακτικών λύσεων: αγοράστε ρούβλια ή μείνετε χωρίς ρωσικό αέριο», είπε ο Shagina.

Η Ευρώπη έχει δεχτεί μεγάλη πίεση να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο —μια βασική πηγή εισοδήματος για τη ρωσική οικονομία— από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters- The Moscow Times

Βόμβα στο Κρεμλίνο: Παραιτήθηκε κι έφυγε από τη Ρωσία ο επιφανής οικονομικός σύμβουλος του Πουτιν, Ανατόλι Τσουμπάις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: