Καρατομήθηκε ο αρχηγός των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας: Απέτυχε να προβλέψει την εισβολή Πούτιν

File photo: Ο στρατηγός Ερίκ Βιντό είχε αναλάβει μόλις πριν 7 μήνες. Screenshot via YouTube/FRANCE 24




Ο επικεφαλής της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Ερίκ Βιντό, χάνει τη δουλειά του αφού δεν κατάφερε να προβλέψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρουν δημοσιεύματα.

Επτά μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, έκθεση αναφέρει ότι κατηγορήθηκε για «ανεπαρκείς ενημερώσεις» και «έλλειψη γνώσης των θεμάτων».

Οι ΗΠΑ εκτίμησαν σωστά ότι η Ρωσία σχεδίαζε μια μεγάλης κλίμακας εισβολή, ενώ η Γαλλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο ήταν απίθανο.

Ο στρατηγός Βιντό κατηγορήθηκε για αυτό από τον αρχηγό του στρατού της Γαλλίας, δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το BBC.

Ωστόσο, η στρατιωτική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ότι η δουλειά του ήταν να παρέχει “πληροφόρηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κι όχι για τις προμελέτες”.

Καθώς η υπηρεσία του στρατηγού Βιντό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε τα μέσα για να εισβάλει στην Ουκρανία, η πηγή είπε ότι «αυτό που συνέβη αποδεικνύει ότι είχε δίκιο».

Στις αρχές Μαρτίου, ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τιερί Μπιρκάρ αναγνώρισε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν ήταν στο επίπεδο των ενημερώσεων των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν για να αυξήσουν την πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οι Αμερικανοί είπαν ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν, είχαν δίκιο», είπε στην εφημερίδα Le Monde.

«Οι δικές μας υπηρεσίες ωστόσο πίστευαν ότι το κόστος της κατάκτησης της Ουκρανίας θα ήταν τερατώδες και ότι οι Ρώσοι είχαν άλλες επιλογές» για να ρίξουν την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόσθεσε.

Η μη πρόβλεψη των προθέσεων του Προέδρου Πούτιν από τη Γαλλία ήταν ακόμη πιο ενοχλητική επειδή ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του μιλούσε τακτικά τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο ειδικός στις υπηρεσίες πληροφοριών, καθηγητής Αλέξανδρος Παπαεμμανουέλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών για την αποτυχία, η οποία εντάσσεται στο σύνολο της κοινότητας πληροφοριών της Γαλλίας.

Ωστόσο, ο στρατηγός Βιντό, πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί και για άλλους λόγους.

Εβδομάδες αφότου ανέλαβε τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η υπηρεσία του δέχτηκε κριτική όταν η Αυστραλία διέλυσε ένα συμβόλαιο υποβρυχίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία έναντι του  συμφώνου ασφαλείας με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σύμφωνο Aukus έπιασε εξ απροόπτου τη Γαλλία  και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Kαταδικάζει η σοπράνο Άννα Νετρέμπκο τον πόλεμο στην Ουκρανία: Διαψεύδει ότι διατηρεί φιλική σχέση με τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: