To μαύρο-άσπρο με το σκάνδαλο της Novartis: Στο τέλος θα ζητήσει αποζημίωση κι ο Φρουζής για την ταλαιπωρία του…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης (Δ), ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Κ) και ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης (Α) παρίστανται, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, κυβερνήσεις, εποπτικές και δικαστικές αρχές, η υπόθεση Novartis είναι ένα μείζον σκάνδαλο δωροδοκίας και αθέμιτης εταιρικής πρακτικής με στόχο την «εδραίωση θέσης» της πολυεθνικής έναντι του ανταγωνισμού.

  • Για τον κύριο Μητσοτάκη είναι μία σκευωρία, με στόχο να κηλιδωθεί η υπόληψη κάποιων Ελλήνων πολιτικών. Ασπιλων, αδιάφθορων και αμόλυντων, όπως-ας πούμε-ο Αδωνις, αυτό το παγκόσμιο υπόδειγμα αρετής, αγνότητας και ευσυνειδησίας.

Η Novartis λοιπόν δεν λάδωνε πολιτικούς και το άπαν σύμπαν. Πλήρωσε για πλάκα 345 εκ. δολάρια προκειμένου να συμβιβαστεί με το αμερικανικό δημόσιο, μόνο για την ελληνική περίπτωση και συνολικά πάνω από 1,3 δις δολάρια σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Για πλάκα ομολόγησε ότι λάδωνε «κρατικούς λειτουργούς» (officials) στην Ελλάδα προκειμένου να απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Δεν έχουν γίνει τίποτα από όλα αυτά, τα έστησε απλώς μια «συμμορία» εκδοτών και δημοσιογράφων με αρχηγό έναν πρώην υπουργό και εισαγγελέα, που αποφάσισε, εν μία νυκτί, να εξοντώσει το μισό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Γι αυτό και η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες, όπως η Νότια Κορέα, που επέβαλαν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων στον φαρμακευτικό κολοσσό, δεν έχει μέχρι σήμερα διεκδικήσει ούτε σέντς από τη Novartis. Σε λίγο θα δώσει αποζημίωση και στον κύριο Φρουζή για την ταλαιπωρία του…

Eίναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με την αντίληψη του κυρίου Μητσοτάκη. Εκτός και αν αποφάσισε να εργαλειοποιήσει ο ίδιος την υπόθεση Νovartis. Για να εξοντώσει  κάποιες ενοχλητικές φωνές που χαλάνε την αγιοποίηση της κυβέρνησης του. Και έφτασε να «υπαγορεύσει» την επιθυμία του στην δικαιοσύνη μέσα από την ελληνική βουλή.

Κατάντημα ασφαλώς για έναν πρωθυπουργό, κατάντημα βεβαίως και για την ίδια την ελληνική δικαιοσύνη να προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις της. Αν δεν κατάφερε με τρείς (όχι έναν) μάρτυρες να βρει ενοχοποιητικά στοιχεία για τους Ελληνες πολιτικούς, πώς ακριβώς θα βρει τρόπο να στοιχειοθετήσει την σκευωρία εις βάρος τους από την αόρατη «συμμορία»;

  • Επειδή το είπε στη βουλή ο Μητσοτάκης; Η μήπως θα πέσουν στο τραπέζι τίποτα…κουφές θεωρίες, όπως αυτή, η κωμικοτραγική επινόηση περί «κουφότητας του Αδωνι», που οδήγησε στην εσπευσμένη απαλλαγή του;

Θα το πω επομένως για τελευταία φορά. Αν η ελληνική δικαιοσύνη που μοιάζει να υπολείπεται των περιστάσεων σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις ζημίωσης του Ελληνα φορολογούμενου (Siemens, Λίστα Λαγκάρντ, Novartis, ενδεικτικά), θεωρεί πώς οι Ελληνες πολιτικοί είναι αθώοι και είναι σε θέση να το αποδείξει πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην δίωξη, όχι των δημοσιογράφων που δημοσίευσαν την δικογραφία, αλλά των προστατευόμενων μαρτύρων. Αφού βεβαίως τους ξεκουκουλώσει.

Αν θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να αποδείξει την ενοχή των πολιτικών, ας παραδεχτεί την αδυναμία της και ας μη βιάζεται να βάλει στο αρχείο περιπτώσεις όπως του Αδωνι, με ακατάληπτα νομικά αφηγήματα.

Και τέλος οι πολιτικοί, που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και την γλύτωσαν απλά και μόνο γιατί το αμερικανικό δημόσιο πέτυχε «χρυσό συμβιβασμό» με την εταιρεία και παράτησε την υπόθεση στη μέση, ας μην σπεύδουν να βγάλουν γλώσσα μιλώντας για δικαίωση.

Η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας δεν αποτελεί «δικαίωση» για κανέναν, αλλά ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σε δικονομικές αυθαιρεσίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα πως αποτελεί και έμμεση ομολογία της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι για λόγους που καλύτερα γνωρίζει η ίδια δυσκολεύεται να «προχωρήσει τις περιπτώσεις πιο πέρα» από την συνήθη οδό του αρχείου.

Γι αυτό και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο θεσμό, έχει τα τελευταία χρόνια υποχωρήσει δραματικά.

  • Θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο-είναι βέβαιο-αν βρεθεί δικαστικός που θα ξεπλύνει την Novartis ανακαλύπτοντας εξιλαστήρια θύματα στο πρόσωπο εκείνων που την ανέδειξαν στα μέσα ενημέρωσης.

Οσο για την αθωότητα των πολιτικών, καλύτερα να μην την κάνει σημαία, ειδικά ο κύριος Μητσοτάκης, Ας μην χαλάει, χρόνο, χρήμα και τα…νεύρα του σε αυτή την κατεύθυνση. Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι Ελληνες είναι πεπεισμένοι ότι οι πολιτικοί τους «τα πιάνουν».

Ετσι ή αλλιώς. Με μίζες, με δωράκια, με ταξίδια ακόμη και με προιόντα οικοσκευής, για να μην ξεχνιόμαστε. Κάντε μια μέτρηση για να το διαπιστώσετε. Ακόμη και με την Abacus…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Επιτελικό κράτος με συνταγή …από δεκαετία του ’80: Ποιός φταίει για το τεράστιο φιάσκο με την κακοκαιρία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: