Οργή κατά Τζόνσον, τον ανακαλούν στην τάξη: Η ψευδής κατηγορία σε βάρος του Στάρμερ για παιδόφιλο Dj

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όρθιος, απευθύνεται στον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ (πάνω αριστερά) στο Κοινοβούλιο epa09722889 EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT




Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, μια μικρή ομάδα αντιεμβολιαστών περικύκλωσε και επιτέθηκε φραστικά στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, την ώρα που έβγαινε από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Από τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα ο Κιρ Στάρμερ προστατεύεται σε στενό κλοιό από τους αστυνομικούς, ενώ επανειλημμένα ακούγεται από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές η λέξη «προδότης», εξαιτίας της επιλογής του ίδιου και του κόμματός του να υποστηρίξουν τα εμβόλια και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού. Αν και η αστυνομία επενέβη άμεσα, προχωρώντας σε δυο συλλήψεις, το συμβάν ήταν αρκετό για να ταράξει το πολιτικό φάσμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση

Βρετανικά Μέσα και πολιτικοί εστιάζουν σήμερα στο ότι οι διαδηλωτές φώναξαν και προπηλάκισαν τον Στάρμερ και για την υπόθεση του παιδόφιλου Τζίμι Σάβιλ. Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο;

Την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ δεχόταν ευθείες βολές για το “Partygate”, ο Μπόρις Τζόνσον εντός του κοινοβουλίου κατηγόρησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σπατάλησε τον περισσότερο χρόνο του να διώκει δημοσιογράφους και απέτυχε να διώξει τον Τζίμι Σάβιλ». Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένας ανήθικος τρόπος άμυνας του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις κορυφαίες συμβούλους του παραιτήθηκε την Παρασκευή ακριβώς για αυτό τον λόγο. Η Μουνίρα Μίρτζα στην επιστολή της, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «παραπλανητική» την αναφορά και κατηγόρησε τον Τζόνσον για «χυδαία επίθεση», κάτι που υιοθέτησαν με παρόμοια ρητορική και πολλοί βουλευτές του.

Η υπόθεση Τζίμι Σάβιλ

Την περίοδο 2008-2013 ο Κιρ Στάρμερ ήταν διευθυντής της Γενικής Εισαγγελίας. Το 2009-2010 έγιναν τέσσερις καταγγελίες στον παρουσιαστή, ραδιοφωνικό παραγωγό και ντι-τζέι Τζίμι Σάβιλ για σεξουαλική κακοποίηση, όμως, μετά από έρευνα της αστυνομίας, η εισαγγελία αποφάσισε να μην του απαγγείλει κατηγορίες. Το 2012, δηλαδή έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε τελικά ότι είχε παρενοχλήσει πάνω από 450 άτομα. Μάλιστα είχε κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες παιδιά, τα οποία εντόπιζε μέσω της φιλανθρωπικής δράσης του στο NHS, αλλά και των εκπομπών του στο BBC. Ο Κιρ Στάρμερ αν και τότε είχε αποδεχθεί την θεσμική ευθύνη, η αλήθεια είναι ότι δεν είχε άμεση ανάμειξη στην απόφαση.

Τώρα, μια νέα πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει ενάντια στον Μπόρις Τζόνσον με βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του, να ζητούν να πάρει πίσω της ψευδείς κατηγόριες και να ζητήσει συγγνώμη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αυτό παρακίνησε την χθεσινή επίθεση στον αρχηγό των Εργατικών.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα συμβεί. Ο Μπόρις Τζόνσον χθες αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει μέσω τουίτερ την επίθεση «απόλυτα ελεεινή» και «ολοκληρωτικά απαράδεκτη» ενώ το Number 10 σήμερα δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει άλλα πράγματα να ασχοληθεί».

Πηγή DW / Ζωή Κατζαγιαννάκη
Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία

Σκέτη απογοήτευση για τους Γερμανούς ο Σολτς: Δεν είναι καλός καγκελάριος λέει το 63%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: