Δυστυχώς οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν απέναντι στον Ερντογάν: Ο Σουλτάνος πόνταρε, ρίσκαρε, εκβίασε και πέτυχε

File photo: Ο Οσμάν Καβαλά, ο επιφανής Τούρκος επιχειρηματίας Φωτογραφία από ιστοσελίδα που υποστηρίζει τον αγώνα του, Global Arts Corps




Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ*

Στις 18 Οκτωβρίου 2017 το ΕΔΑΔ εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία καλώντας τις Αρχές της χώρας να αποφυλακίσουν άμεσα τον Οσμάν Καβάλα.

Έναν Τούρκο επιχειρηματία με πλούσια φιλανθρωπική δράση, ο οποίος εντέλει καταδικάστηκε στην Τουρκία για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016 και προώθηση της τρομοκρατίας.

  • Συνηθισμένη κατηγορία για τη σημερινή Τουρκία για όσους υπερασπίζονται τν δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεδομένη και αναπόφευκτη βεβαίως και η καταδίκη του όποιου κατηγορούμενου από την ελεγχόμενη Δικαστική Εξουσία.

Στις 18/10/2021 δέκα πρέσβεις ξένων χωρών στην Τουρκία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καλώντας την τουρκική Κυβέρνηση να τιμήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για την άμεση αποφυλάκιση του Οσμάν Καβάλα. Μεταξύ των πρέσβεων αυτοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ακολούθησε η φρενιασμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δέκα πρέσβεις είναι «persona non grata», όπως είπε, στην Τουρκία, δηλαδή ανεπιθύμητοι στη χώρα, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας συνήλθε με αναμενόμενη έκβαση την αποβολή, στην ουσία, των δέκα πρέσβεων.

Σε διπλωματικούς όρους, «persona non grata» σημαίνει ότι η φιλοξενούσα χώρα δεν εγγυάται πλέον τη διπλωματική ασυλία του προσώπου και ισοδυναμεί με αποβολή.

Με μία δήλωση στο Twitter η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αντέδρασε δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη Συνθήκη της Βιέννης σύμφωνα με την οποία ξένοι διπλωμάτες πρέπει να σέβονται τους νόμους της χώρας όπου υπηρετούν ενώ πρέπει να απέχουν από ανάμειξη στα εσωτερικά της ζητήματα.

Οι αποφάσεις άρα του ΕΔΑΔ είναι «εσωτερικό ζήτημα». Ανάλογα με την ερμηνεία που η κάθε χώρα επιλέγει να δώσει σε αυτές.

Η φυλάκιση, λόγου χάριν, ενός ακτιβιστή που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών ή την ελευθερία του λόγου ή την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μπορεί να βαφτιστεί «εσωτερικό ζήτημα» από την Κυβέρνηση που προώθησε μία τέτοια πολιτική και το θέμα τελειώνει ώς εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν και ικανοποίησαν τον κ. Ερντογάν. Παρά τον διπλωματικό χειρισμό που επιτρέπει και στις δύο πλευρές να ισχυρίζονται στο εσωτερικό τους ότι παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, επί της ουσίας οι ΗΠΑ «βάφτισαν» την καθ’ όλα σωστή έκκληση του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα για σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΑΔ ως παρέμβασή του σε «εσωτερικό» ζήτημα της Τουρκίας.

Που επιτρέπει πλέον σε κάθε χώρα να διαλέγει από το πολιτικό της μενού ποιος χαρακτηρισμός τη βολεύει. Δίνοντας μία επικοινωνιακή –αλλά και ουσιαστική- νίκη στον σουλτάνο της Άγκυρας ο οποίος πόνταρε, ρίσκαρε, εκβίασε και πέτυχε.

*Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Εν μέσω συμπληγάδων πορεύεται το καράβι που λέγεται Ελλάδα: Ήρθε η ώρα να διαψεύσουμε τον κακό μας εαυτό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: