Το θέμα των τουρκικών F-16 θα μπορούσε να οδηγήσει, για πρώτη φορά, σε σύγκρουση της Ομογένειας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

A handout photo made available by Qurinal Press Office shows US President Joe Biden arriving at the Quirinale presidential palace in Rome, Italy, 29 October 2021, ahead of an upcoming G20 summit of world leaders to discuss climate change, Covid-19 and the post-pandemic global recovery. EPA, Francesco Ammendola – Qurinal Press Office HANDOUT




Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι εξασφαλίζει ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όχι στη Ρώμη, αν και ίσως δεν είναι αυτό που ζητούσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί -για εσωτερικούς λόγους- μία διμερή συνάντηση, αλλά -μέχρι της στιγμής- οι Αμερικανοί του προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι ο λόγος που ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δεν ήταν απόλυτος όταν ρωτήθηκε σχετικά.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

Ο κ. Σάλιβαν είπε ότι «προβλέπει ότι ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Γλασκώβη. Δεν έχω επιβεβαίωση, ανέφερε, αλλά αυτό προβλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Πάντως, στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, στη Σκωτία, που δημοσιοποιήθηκε από το Λευκό Οίκο, δεν περιλαμβάνεται καμία διμερής συνάντηση. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν δεν είναι θερμός για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, αλλά οι συνεργάτες του εισηγήθηκαν να γίνει και σε αυτήν να ξεκαθαρίσει τη θέση του προς τον Ερντογάν. Και για την αντιδυτική στάση του, αλλά και για το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν πολύ υποστηρικτικός στο Φανάρι και έδωσε στον συνομιλητή του να καταλάβει ότι είναι απόφαση του να προστατεύσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Προκαλεί, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν είναι απόλυτος για τη συνάντηση. Και αυτό επειδή είναι ο πλέον αρμόδιος για να γνωρίζει.

Άλλωστε ο κ. Σάλιβαν ήταν αυτός που δέχθηκε το τηλεφώνημα του Ιμπραίμ Καλίν, ο οποίος μετέφερε την παράκληση του Ερντογάν να συνομιλήσει με τον κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Σάλιβαν μίλησε και για το αίτημα του Ερντογάν να αγοράσει σαράντα μαχητικά F-16, καθώς ο δημοσιογράφος που τον ρώτησε έθεσε το ζήτημα της διαλειτουργικότητας με ρωσικά συστήματα που κατέχει η Άγκυρα.

Αφού και αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ακύρωση της αγοράς των F-35, και στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών, μίλησε για το τουρκικό αίτημα που αφορά τα F-16.

Yπάρχει μια διαδικασία, είπε, που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια: για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προχωρούν στην υποβολή αιτημάτων για αγορά μαχητικών αεροσκαφών και σχετικού αμερικανικού εξοπλισμού.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. Και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό το θέμα, απάντησε έκδηλα ενοχλημένος, προφανώς λόγω της δημοσιογραφικής ερώτησης.

Πάντως, Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν να συνυπογράφουν τις πρώτες επιστολές που ήδη εστάλησαν στον υπουργό Εξωτερικών και στον Λευκό Οίκο.

Σήμερα, οι οργανώσεις που πέτυχαν την ακύρωση της πώλησης των F-35, εξέδωσαν νέα ανακοίνωση με την οποία ζητούν την παρέμβαση και της Γερουσίας εναντίον της αγοράς των F-16 από την Τουρκία.

Είμαι βέβαιος ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές, και ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά, που η Ομογένεια θα συγκρουστεί με τον σημερινό πρόεδρο της Αμερικής, ο οποίος στο παρελθόν τήρησε μία σκληρή αντιτουρκική στάση.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Ο Ερντογάν περιμένει στο ακουστικό το μήνυμα του Μπάιντεν για “να τα πουν”: Το τέλος των F-35… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: