Επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο του τουρκικού αιτήματος για τα F-16: Ναι μεν, αλλά μπορεί να γίνει, η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, στο Καπιτώλιο. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν αποκάλυψε για πρώτη φορά επίσημα ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16,μετά την ακύρωση της αγοράς των F-35, που αποτέλεσε ηχηρό χαστούκι, προσωπικά, για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Σάλιβαν, που ρωτήθηκε σχετικά στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One, επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά έδειξε και μία ενόχληση λέγοντας: «Και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό το θέμα».

Προηγουμένως είχε δηλώσει τα εξής για το ενδεχόμενο συνάντησης του προέδρου Μπάιντεν με τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της προεδρικής επίσκεψης στην Ευρώπη:

«Προβλέπω ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Γλασκώβη. Δεν έχω επιβεβαίωση, αλλά αυτό προβλέπουμε αυτή τη στιγμή».

Η απάντηση του κ. Σάλιβαν χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον περίεργη, καθώς είναι ο πλέον αρμόδιος για να γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθεί η όχι μία συνάντηση των δύο ηγετών.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί πρότειναν μία συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της Γλασκώβης, ενώ η Τουρκία απαιτεί καθαρή διμερή συνάντηση, για να την χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό. Στο στιλ ότι -όπως και με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι με τον νυ πρόεδρο Τζο Μπάιντεν- κάνει ότι θέλει στο Λευκό Οίκο.

Η ακύρωση της αγοράς των F-35 είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, και εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση θα φροντίσει να την εκμεταλλευθεί και για το θέμα αυτό.

Αναφορικά με την τουρκική πρόθεση να αγοράσει τα F-16 και να αναβαθμίσει μέρος του στόλου της, ρωτήθηκε ο κ. Σάλιβαν:

  • Στη συνάντηση με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν προφανώς πίεσε — να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ. Υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με αυτό λόγω της διαλειτουργικότητας αναφορικά με τη Ρωσία. Μπορείτε να περιγράψετε λεπτομερώς την προσέγγισή σας για τον χειρισμό αυτού του αιτήματος όταν έρθει;

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου απάντησε ως εξής:

«Άρα, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία δεν συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα των F-35. Και όσον αφορά το πρόγραμμα (αγοράς των ) F-16, υπάρχει μια διαδικασία που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια: για το πώς οι χώρες προχωρούν στην υποβολή αιτημάτων για αγορά μαχητικών αεροσκαφών και σχετικού εξοπλισμού. Η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. Και δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο σε αυτό το θέμα».

Από τη στιγμή της επιβεβαίωσης της πληροφορίας από το κ. Σάλιβαν, το θέμα θα λάβει άλλες διαστάσεις καθώς ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από Αμερικανούς νομοθέτες.

Λόγω της κατοχής από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 οι νομοθέτες απαιτούν να μην γίνει η πώληση των F-16, λόγω του κινδύνου να κλαπούν τα μυστικά τους από τους Ρώσους.

Αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε με σιγουριά ότι οι Τούρκοι δεν θα καταφέρουν να αγοράσουν τα αμερικανικά μαχητικά. Βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από την όποια απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να αποδεχθεί ή όχι το τουρκικό αίτημα.

Ο Σάλιβαν χρυσώνει το χάπι στην Τουρκία: Λέει ότι ο Μπάιντεν πιθανόν να συναντηθεί με τον Ερντογάν στη Γλασκώβη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: