Ο Ερντογάν περιμένει στο ακουστικό το μήνυμα του Μπάιντεν για “να τα πουν”: Το τέλος των F-35… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πριν αναχωρήσει για τη Ρώμη. EPA, JIM LO SCALZO




Οι Αμερικανοί έκλεισαν το θέμα της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35 από την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή “βασανίζουν” τον ισλαμιστή ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν και τον έχουν αφήσει να περιμένει στο ακουστικό του για να πληροφορηθεί εάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στη Γλασκώβη.

Διότι στη Ρώμη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία διμερής συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν στη Ρώμη και στη Γλασκώβη και -πάντα μέχρι της στιγμής- δεν υπάρχει καμία συνάντηση με τον Ερντογάν.

Με βάση τα δεδομένα μέχρι της στιγμής, ο κ. Μπάιντεν στη Ρώμη θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, και φυσικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γλασκώβη -σύμφωνα με το πρόγραμμα- δεν έχει προβλεφθεί καμία διμερής συνάντηση, με κανένα ηγέτη.

Στο προεδρικό αεροπλάνο Air Force One πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν για το τελικό πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν. Όπως είπε ο κ. Σάλιβαν:

«Προβλέπω ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Γλασκώβη. Αλλά δεν έχω επιβεβαίωση. Αλλά αυτό προβλέπουμε αυτή τη στιγμή».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η αγορά ακυρώθηκε και η κατοχική δύναμη δεν θα πάρει το καλύτερο πολεμικό αεροπλάνο που πετά σήμερα αν και οι ειδικοί άρχισαν δειλά να ερωτούν, μήπως τα Rafale είναι καλύτερα από τα F-35.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Σημείωσε σχετικά:

O υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ -θα έλεγα ήταν ένα τηλεφώνημα «παρηγοριά στον άρρωστο»- καθώς το Πεντάγωνο, την ίδια ώρα, ανακοίνωνε ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών.

Πλέον γίνονται οι διευθετήσεις για την τουρκική προκαταβολή και για το ποιος χρωστά ποιου. Διότι και οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν το δίκαιο με το μέρος τους.

Η απομάκρυνση, όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Και εδώ να θυμίσουμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, αν και γνώριζε την εξέλιξη αυτή ζητούσε από τον κ. Μπάιντεν να τον συναντήσει στη Ρώμη για να συζητήσουν τα F-35. Και αρκετοί, δυστυχώς και στην Ελλάδα τον πίστευαν.

Ο κ. Λόιντ, λοιπόν, τηλεφώνησε στον κ. Ακάρ για να τον ευχαριστήσει για τη φιλοξενία μιας ομάδας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα.

Είναι η ομάδα η οποία συμμετέχει στις συζητήσεις για την επίλυση διαφορών και για την αντιμετώπιση εκκρεμών ζητημάτων που προέκυψαν από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, η οποία οριστικοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος περιέγραψε στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο υπουργών.

Ο κ. Όστιν και ο κ. Ακαρ συζήτησαν «και τον κοινό στόχο για την ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών» μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αλλά η είδηση είναι αλλού: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε, εκ νέου, στον κ. Ακάρ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις ανάγκες για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας.

Και η είδηση έγκειται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη ανανέωσης. Και αυτό, πιθανότατα, θα σημαίνει ένα κλείσιμο του ματιού για τα F-16 , τα οποία ζήτησε να αγοράσει ο Ερντογάν.

Μπορεί, λοιπόν, ο κ. Όστιν να θεωρεί ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι ένα καλοδεχούμενο αίτημα, όμως την ίδια στιγμή γνωρίζει ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο.

Και ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις των νομοθετών, για ένα περίεργο λόγο, ότι αναφέρεται στην Τουρκία, αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο. Που σημαίνει ότι η υπόθεση της αγοράς των F-16 από την Τουρκία, δεν έχει καμία τύχη. Και αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Ο κ. Όστιν είναι μέρος της στρατιωτικής γραφειοκρατίας και ο καθένας καταλαβαίνει ότι μπορεί να είναι κολλημένος σε πολιτικές του παρελθόντος, που ήθελαν την Τουρκία ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή μας. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα κάνει ο Ερντογάν αν ο Μπάιντεν πει ξανά όχι σε συνάντηση μαζί του, στην Ευρώπη: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: