Σε καλό δρόμοι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Οι αναφορές της επιστολής Μπλίνκεν πρέπει να ανησυχήσουν την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα,στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Freddie Everett




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έκανε αναφορά σε όλες τις έννοιες της διεθνούς νομιμότητας (εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέει από αυτές) θα κάνει τους γείτονες να έχουν πρόβλημα.

Αν υπάρχουν αυτά και η φράση ”ηγέτιδα δύναμη’ για την Ελλάδα στη συνοδευτική επιστολή, τότε να είμαστε σίγουροι οτι είμαστε και επίσημα στο νέο διεθνή ρόλο των ΗΠΑ (offshore balancing). Και η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο για κράτος-μοχλός για δύο περιοχές με προοπτική να τις συνδέσει. Ανατολική Μεσόγειος και Βαλκάνια.

Ήταν ο Mike Pompeo που έβαλε αυτά τα θεμέλια και παρά το γεγονός οτι ακόμη κάποια γραφεία στις ΗΠΑ έχουν ”ψυχροπολεμική” αντίληψη (σύντομα θα φύγει κάθε παλαιά αντίληψη λόγω της υφής της σημερινής δομής του διεθνούς συστήματος) η Ελλάδα είναι τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ που δεν μπορούν οι Αμερικανοί να την αγνοήσουν.

Τους Αμερικανούς τους θέλουμε εδώ σταθερά γιατί ακριβαίνουν το οικόπεδό μας. Να συνέλθουμε λίγο, η χώρα έχει μπει σε σωστές ράγες, χτίζει πάνω στον ορθό στρατηγικό προσανατολισμό της ο οποίος είναι αταλάντευτος και επικερδής εδώ και έναν αιώνα (το έδειξαν τα αποτελέσματα όλων των μεγάλων πολέμων).

Στόχος τώρα πρέπει να είναι η βοήθεια και στήριξη της Κύπρου ώστε να κάνουμε τον Ελληνισμό έναν χώρο που θα φέρνει τους πάντες ως συνεργάτες και θα θυμίζει σε εχθρούς πως δεν φύγαμε από τη σκλαβιά και το σκοτάδι για να γίνουμε βιλαέτι τους. Το κλειδί της γεωπολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας ήταν το Ισραήλ το οποίο μας άνοιξε πόρτες στις ΗΠΑ.

Από εκεί και μετά οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και Ελλάδας-ΗΠΑ βελτιώνονταν ταυτόχρονα, διορθώνοντας φρικτά λάθη περασμένων δεκαετιών που έδωσαν στην Τουρκία τα κλειδιά της περιοχής και τον τίτλο του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Χωρίς την τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ + ΗΠΑ τίποτε από αυτά δε θα είχε συμβεί. Κλείνοντας με τα πιο σημαντικά: Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη της εκάστοτε εποχής. Ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ κλείνει μόλις τα 3 χρόνια του σε δύο μήνες.

Οι σχέσεις με τέτοιες δυνάμεις είναι μακροπρόθεσμες και δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη να γίνεις ”γεωστρατηγικό Ελ Ντοράντο”. Ο μόνος τρόπος ορθός (μη λαϊκίστικος και μη ανόητος) για να συγκρίνεις διμερείς σχέσεις, είναι με την εξέταση των ίδιων των σχέσεων άλλων περιόδων.

Η Ελλάδα τη δεκαετία του 90 είχε τρεις βασικές διαφορές με τις ΗΠΑ (Βαλκάνια , Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά) και θα μπορούσαμε τότε να πιέσουμε στο να προλάβουν και οι Αμερικανοί να αποφύγουν λάθη τους στην περιοχή. Δεκαετία του 90′ η Ελλάδα ήταν κράτος υποθάλπτον την τρομοκρατία με τη 17Ν να αλωνίζει.

Από το 2010 και μετά (είναι 12 περίπου χρόνια τώρα) έχουμε τις πιο σταθερές και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πριν τη δεκαετία του 90, η δεκαετία του 80 ήταν πολύ χειρότερη ενώ οι δεκαετίες 50,60,70 ήταν δεκαετίες στις οποίες η Ελλάδα ήταν τόσο ανίσχυρη ώστε η εξάρτηση (πολιτική και οικονομική) από τις ΗΠΑ να είναι τόσο μεγάλη ώστε αναπόφευκτα, να έχουμε τεράστια ανισορροπία.

Η εποχή που ζούμε είναι πολύ καλή για κράτη σαν την Ελλάδα ώστε να μπορούν να παίρνουν σημαντικά οφέλη από δυνάμεις σαν τις ΗΠΑ, που πλέον δεν είναι σε απόλυτα πλεονεκτική θέση στον κόσμο και που η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας τους περνούν και από τον Ελληνισμό. Οι δεσμοί μας με την Αμερική είναι πολυδιάστατοι και με καμία άλλη χώρα δεν έχουμε τόσες διαστάσεις.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τους Αμερικανούς να μας σέβονται όλο και περισσότερο και πρέπει να πούμε συγχαρητήρια σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά που επιτέλους, ακολούθησαν μια σταθερή πολιτική έναντι των ΗΠΑ, καρπούς της οποίας βλέπουμε σήμερα και που θα δούμε και άλλους. Η σύλληψη των ΗΠΑ από πλευράς μας δεν πρέπει να είναι ”τουρκοκεντρική”.

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι Στρατηγικός Αναλυτής-Διεθνολόγος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Μέσω της MDCA: Σχήμα 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ με την Ινδία στο βάθος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: