Μέσω της MDCA: Σχήμα 3+1 μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ με την Ινδία στο βάθος

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (Δ). EPA, EMIRATES NEWS AGENCY, HANDOUT




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα συνοδεύεται και μια ακόμη τριμερή που είναι στα σκαριά και αποτελεί ένα παράγοντα-πολλαπλασιαστή της αξίας της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει και τους ομολόγους του από το Ισραήλ και από τα ΗΑΕ.

Από το 2019 οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στο επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών. Οι Αμερικανοί δείχνουν οτι θα ακολουθήσουν το ρόλο της υπερπόντιας εξισορροπητικής δύναμης στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας κράτη-μοχλούς που θα υπερασπίζονται τα αμερικανικά συμφέροντα (pivotal states). Η 3+1 μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου και ΗΑΕ δείχνει στο βάθος το Ομάν και την Ινδία.

  • Φαίνεται οτι μια ακόμη συνεργασία 3+1 είναι στα σπάργανα, μεταξύ Ελλάδος-ΗΠΑ-ΗΑΕ-Ισραήλ. Κάθε περιφερειακή συνεργασία έχει αξία με βάση το χρόνο και τον τόπο που γίνεται.

Οι ΗΠΑ σαφώς και περιμένουν αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και η Κύπρος εδώ λάμπει δια της απουσίας της καθώς η άτυπη τετραμερής, θωρακίζει και την Κύπρο η οποία για ευνόητους λόγους, δεν μπορεί να δείξει οτι προκαλεί μια Τουρκία που ήδη κάνει εκεί όσα έκανε από το 2018 στην ΑΟΖ της.

Η Τουρκία δημοσίευσε έναν χάρτη, ολοκληρώνοντας έτσι τις διεκδικήσεις που έχει εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ένα μήνα πριν μεγάλες εταιρείες προβούν σε έρευνες (το πλέον σημαντικό). Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, φέρνει τη Γαλλία από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Η αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ φέρνει το κράτος αυτό από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ισραήλ το οποίο πραγματοποιεί ασκήσεις με F-35 και με άλλους τύπους μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο με βάση την ανακοίνωση της Κύπρου οτι επιτρέπει πτήσεις φίλιων χωρών πάνω από το έδαφός της.

Ο χάρτης της Τουρκίας θίγει συμφέροντα και της Κύπρου και της Ελλάδας και της Αιγύπτου και των ΗΑΕ καθώς πλησιάζει ο καιρός που η Λιβύη θα αποφασίσει το μέλλον της. Επομένως, αρκετοί δικαίως θεωρούν οτι το θνησιγενές τουρκικό πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να κάνει τη μεγάλη του κίνηση μην έχοντας προεκλογικές διεξόδους (ειδικά αν οι Αμερικανοί, ευφυώς ανακηρύξουν τρομοκρατική οργάνωση του Γκρίζους Λύκους για να μην μπορεί ο Ερντογάν να βρει δεκανίκι όποτε και αν κάνει τις εκλογές.

Ο λόγος που η Ελλάδα πρέπει να είναι στο Sahel δεν είναι γιατί μας αρέσει το ”σαφάρι”. Ο λόγος είναι οτι πάμε νότια από τη Λιβύη αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό της Κρήτης από την Τουρκία, μέχρι να ξηλωθεί το τουρκικό πουλόβερ στη Λιβύη.

  • Η ενεργοποίηση συμφωνιών με Ισραήλ και ΗΑΕ με τις ευλογίες των ΗΠΑ, καθιστά τον τουρκικό αιφνιδιασμό σε σε Κύπρο ή Αιγαίο (ή ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές) πολύ επισφαλή και θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια τέτοια πρόνοια.

Οι ΗΠΑ δείχνουν οτι έχουν αποφασίσει να μείνουν στη Μεσόγειο μέσω αντιπροσώπων οι οποίοι έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα με τα αμερικανικά, προκειμένου να μπορούν να συγκεντρωθούν στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό.

Η αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή καθιστά την Ελλάδα ”security hub” κάτι που φαίνεται από το μπαράζ αμυντικών συμμαχιών που υπογράφει η Ελλάδα με ΗΑΕ, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και σε λίγες μέρες, θα υπάρξει ανανέωση αμυντικής συμφωνίας και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη γεωστρατηγική της ανασυγκρότηση θα πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της και με την Ινδία η οποία αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη μιας περιοχής που εκτείνεται από τον Περσικό Κόλπο και φτάνει τη Βόρεια Αφρική και το Μαρόκο. Το Ομάν πρέπει επίσης να απασχολήσει την Ελλάδα για την καίρια γεωγραφική του θέση.

Άλλωστε, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, Ινδίας-Ισραήλ, ΗΑΕ-Ινδίας και Γαλλίας-Ινδίας είναι ήδη εξαιρετικές και Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ σημαντικό συμφέρον να αναπτύξουν δεσμούς με την Ινδία η οποία σχεδιάζει projects που περιθωριοποιούν Τουρκία και Πακιστάν και δεν είναι projects που αφορούν μόνο την άμυνα και την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και για τον Ελληνισμό.

* Ο κ. Αλέξανδρος Δρίβας είναι Στρατηγικός Αναλυτής-Διεθνολόγος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν πιστούς συμμάχους, όπως η Ελλάδα: Η Τουρκία δεν είναι συμμαχική χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: