Πέθανε ο Κόλιν Πάουελ: Ο,τι δεν κατάφερε το Βιετνάμ, ο Κόλπος και το Ιράκ, το έκανε ο κορωναϊός [videos]

File photo: Ο Κόλιν Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, 4 Μαϊου 2004. EPA/ANDREW GOMBERT *** Local Caption *** 00185060




Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Χάσαμε ένα σύζυγο, έναν πατέρα, έναν παππού σπουδαίο και στοργικό, και έναν μεγάλο Αμερικανό“, ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.

Ο Πάουελ ήταν ένας διακεκριμένος επαγγελματίας στρατιωτικός του οποίου η σταδιοδρομία τον οδήγησε από τον Πόλεμο του  Βιετνάμ στο αξίωμα του πρώτου μαύρου συμβούλου ΅Εθνικής Ασφάλειας στα τέλη της προεδρίας του Ρόναλντ Ρέιγκαν και τέλος στην ανάδειξή του στον νεώτερο και πρώτο Αφροαμερικανό  Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου επί προεδρίας Τζορτζ Γ. Μπους.

Η δημοφιλία του στις ΗΠΑ  αυξήθηκε μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και για ένα διάστημα στα μέσα της δεκαετίας του ’90, θεωρούνταν κορυφαίος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, η φήμη του στιγματίστηκε για πάντα όταν, ως πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, παρουσίασε ψευδείς πληροφορίες στον ΟΗΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τον πόλεμο στο Ιράκ, τον   οποίο αργότερα θα αποκαλέσει «κηλίδα» στην σταδιοδρομία του.

Αργότερα θα εμφανιστεί απογοητευμένος από την υπερδεξιά ρητορική του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θα χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να μπουν στον Λευκό Οίκο, κυρίως τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο μαύρο πρόεδρο τον οποίο ο Πάουελ υποστήριξε τις τελευταίες εβδομάδες του 2008.

  • Ο Πάουελ αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Άλμα Βίβιαν (Τζόνσον) Πάουελ, με την οποία παντρεύτηκε το 1962, καθώς και τρία παιδιά.

Ο Κόλιν Λούθερ Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1937, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, από Τζαμαϊκανούς μετανάστες.

Αφού μεγάλωσε στο Νότιο Μπρονξ, ο Πάουελ φοίτησε στο City College της Νέας Υόρκης.

Μπήκε στον αμερικανικό στρατό μετά την αποφοίτησή του το 1958 και αργότερα υπηρέτησε δυο φορές  στο  Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όπου τραυματίστηκε δύο φορές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συντριβής ελικοπτέρου στο οποίο διέσωσε δύο στρατιώτες. Έμεινε στο Στρατό μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Φοίτησε στο Εθνικό Κολέγιο Πολέμου και ανέβηκε στην ιεραρχία. Προήχθη σε ταξίαρχο το 1979, διορίστηκε ως ο τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ρέιγκαν το 1987 και ανακηρύχθηκε από τον πρεσβύτερο Μπους το 1989  επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου.

Η θητεία του Πάουελ στη διοίκηση του πρεσβύτερου Μπους σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του σε μερικές από τις πιο αξιόλογες αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες στα τέλη του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης του Παναμά του 1989, του Πολέμου του Κόλπου του 1991 και της επέμβασης των ΗΠΑ στη Σομαλία .

Παρόλο που ο Πάουελ ήταν αρχικά απρόθυμος να εμπλέξει αμερικανικά στρατεύματα όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990,  όταν ήρθε τελικά η επίθεση στον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν,  έγινε εθνικός ήρωας , απολαμβάνοντας ένα ποσοστό δημοφιλίας 71% τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Πάουελ πραγματοποίησε μια ομιλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσίασε στοιχεία τα οποία σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών απέδειξαν ότι το Ιράκ είχε παραπλανήσει τους επιθεωρητές και έκρυβε όπλα μαζικής καταστροφής.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», προειδοποίησε ο Πάουελ , «ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά όπλα και την ικανότητα να παράγει γρήγορα περισσότερα, πολλά περισσότερα».
Ωστόσο, οι επιθεωρητές αργότερα δεν βρήκαν τέτοια όπλα στο Ιράκ και δύο χρόνια μετά την ομιλία του Πάουελ στον ΟΗΕ, κυβερνητική έκθεση ανέφερε ότι η κοινότητα των πληροφοριών έκανε «λάθος» στις εκτιμήσεις της για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν από την εισβολή των ΗΠΑ.

Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει-τόσο στο Ιράκ, με το οποίο οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μόλις έξι εβδομάδες μετά την ομιλία του Πάουελ, όσο και στη φήμη του κάποτε πολύ δημοφιλούς πολιτικού.

Ο Πάουελ, ο οποίος εγκατέλειψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές του 2005 αφού υπέβαλε την παραίτησή του στον Μπους το προηγούμενο έτος, αργότερα αποκάλεσε την ομιλία του στον ΟΗΕ ως «κηλίδα» που θα μείνει για πάντα στο αρχείο του.

“Το μετανιώνω τώρα γιατί οι πληροφορίες ήταν λάθος – φυσικά το κάνω”, είπε στον Larry King το CNN το 2010. “Αλλά πάντα θα με βλέπουν ως αυτόν που έκανε την υπόθεση στη διεθνή κοινότητα.”

Εθνική ντροπή ο Τραμπ

Ο Πάουελ ψήφισε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον το 2016 έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε καταδικάσει έντονα ως «εθνική ντροπή και διεθνή παρωδία».
Σε μια εξαιρετική κίνηση εκείνη τη χρονιά, τρεις προεδρικοί εκλέκτορες στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ψήφισαν τον Πάουελ και όχι την Κλίντον, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κρατικά πρόστιμα που αργότερα επικυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αποκήρυξε εκ νέου τον Τραμπ το 2020 κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας , ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Και όταν ο Τραμπ υποκίνησε τη θανατηφόρα εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου 2021, ο Πάουελ είπε στο CNN ότι δεν θεωρούσε πλέον τον εαυτό του Ρεπουμπλικανό.

Με πληροφορίες από CNN

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στη Γεωργία: Αμερικανική υποστήριξη έναντι της Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: