Ο “βλογιοκομμένος” σοκάρει τη Γαλλία: Αστυνομικός βίαζε και σκότωνε παιδιά, ομολόγησε 35 χρόνια μετά με σημείωμα αυτοκτονίας…

File photo: Άνδρες της Γαλλικής Αστυνομίας. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Επί δεκαετίες τα εγκλήματα ενός διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου στοίχειωναν το Εγκληματολογικό του Παρισιού.

Όμως, τώρα, ένας πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας φέρεται να ομολόγησε – πριν αυτοκτονήσει –  ότι ήταν ο δολοφόνος γνωστός ως Le Grêlé – “Ο βλογιοκομμένος”.

Ο Φρανσουά Βερόβ, βάσει της εξέτασης του DNA φαίνεται να ταυτίζεται με πολλά εγκλήματα του “Βλογιοκομμένου”.  

Οι δολοφονίες και οι βιασμοί του συγκλόνισαν το Παρίσι μεταξύ 1986 και 1994, αλλά μέχρι τώρα δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ.

Μεταξύ των συγκλονιστικών εγκλημάτων που του αποδόθηκαν ήταν η δολοφονία της 11χρονης Σεσίλ Μπλός.  Είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της από σχολείο του Παρισιού το 1986.

«Δεν θα μάθουμε ποτέ όλα τα εγκλήματα που διέπραξε ο Βλογιοκομμένος », δήλωσε ο Ντιντιέ Σαμπάν, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες.

Ο Βερόβ συνδέεται με τέσσερις δολοφονίες και έξι βιασμούς, αλλά ο Σαμπάν είπε ότι υπήρξαν αναμφίβολα περισσότεροι, με αποτέλεσμα ο θάνατός του να αφήνει πολλές οικογένειες χωρίς απαντήσεις.

Το πτώμα του δολοφόνου βρέθηκε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα

 

Αυτή η “παγωμένη” υπόθεση τελικά εξιχνιάστηκε όταν ανακριτής αποφάσισε πρόσφατα να στείλει επιστολές σε 750 χωροφύλακες (στρατιωτική αστυνομία) που ήταν αποσπασμένοι στην περιοχή του Παρισιού εκείνη την εποχή.

Ο 59χρονος άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν χωροφύλακας πριν γίνει αστυνομικός και αργότερα συνταξιοδοτήθηκε.

Είχε κληθεί από την αστυνομία στις 24 Σεπτεμβρίου για να δώσει δείγμα DNA πέντε ημέρες αργότερα. Η σύζυγός του ανέφερε την εξαφάνισή του στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το πτώμα του ανακαλύφθηκε σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Grau-du-Roi στις ακτές της Μεσογείου, μαζί με ένα σημείωμα αυτοκτονίας.

Οι εισαγγελείς λένε ότι το DNA του ταυτίζεται με στοιχεία που βρέθηκαν σε αρκετές σκηνές εγκλήματος.

Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά πληροφορίες λένε ότι ομολογεί ότι βίωσε στο παρελθόν «παρορμήσεις» ενώ λέει ότι έκτοτε «συνήλθε». Προφανώς παραδέχεται δολοφονίες χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τα θύματα ή τις συνθήκες.

«Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του»

Το ψευδώνυμο του “Βλογιοκομμένου”  χρονολογείται από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την εποχή της δολοφονίας της Σεσίλ Μπλός.

Ο ετεροθαλής αδελφός του θύματος, Λικ  Ρισάρ, ήταν μεταξύ των κατοίκων που θυμήθηκαν ότι είδαν έναν άνδρα με πρόσωπο με ουλές από ακμή την ημέρα του εγκλήματος στην πολυκατοικία τους, στο 19ο διαμέρισμα του βόρειου Παρισιού.

Το σορός της Μπλος βρέθηκε αργότερα κάτω από ένα κομμάτι παλιού χαλιού στο υπόγειο. Οι αστυνομικοί είπαν ότι είχε βιαστεί, στραγγαλιστεί και μαχαιρωθεί και η υπόθεση προκάλεσε σοκ σε όλη τη Γαλλία.

Ο αδελφός της, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να σχεδιάσει ένα σκίτσο του υπόπτου, θυμήθηκε ότι είχε βρεθεί στο  ασανσέρ με τον άνδρα, ο οποίος φαινόταν «πολύ σίγουρος για τον εαυτό του».

“Μου είπε κάτι σαν:” Να έχετε μια πολύ, πολύ καλή μέρα “, θυμάται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sud Ouest το 2015.

Ο Ρισάρ είχε μιλήσει προηγουμένως για το πώς τον έχει στοιχειώσει η υπόθεση, λέγοντας ότι έχει ζήσει με ένα «μεγάλο αίσθημα αδικίας».

Στοιχεία DNA συνέδεαν τον δολοφόνο της Μπλος και με άλλους φόνους και βιασμούς, συμεριλαμβανομένης της δολοφονίας του 38χρονου Ζιλ Πολιτί το 1987 καθώς  και του Γερμανικού συντρόφου του Ιρμγκαρντ Μίλερ.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι συνδέθηκε με τη δολοφονία της 19χρονης Καρίν Λεροϊ το 1994, η οποία βρέθηκε νεκρή στην άκρη ενός δάσους, πάνω από  ένα μήνα αφότου εξαφανίστηκε ενώ πήγαινε στο σχολείο.

Τέλος, σε βιασμούς που διέπραξε σε μια 26χρονη Γερμανίδα και δύο κορίτσια ηλικίας 14 και 11 ετών, ο ύποπτος φέρεται να αυτοπροσδιορίστηκε ως αστυνομικός.

“Είχαμε αυτή την πεποίθηση ότι ήταν είτε αξιωματικός είτε χωροφύλακας, τόσο από τη βία που άσκησε εναντίον των θυμάτων του όσο και από τις τακτικές που υιοθέτησε”, δήλωσε ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τα θύματα στην France Info TV.

Μερικές φορές μάλιστα παρουσίαζε την κάρτα του με το γαλλικό έμβλημα.

Με πληροφορίες από BBC

Τέλος οι ταυτότητες: Υποχρεωτικά με διαβατήριο τα ταξίδια των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: