Γιατί θύμωσε ο Μενέντεζ; Η Τουρκία απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ με την ανοχή Βρυξελλών και Ουάσιγκτον: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστής κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Η νέα ισχυρή αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και η δικαιολογημένη επίθεση εναντίον της Τουρκίας, αποδεικνύει πάνω απ’ όλα τον εκνευρισμό -και σε μερικές περιπτώσεις- τον θυμό που επικρατεί ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου για την ανοχή που επιδεικνύει η αμερικανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην κατοχική δύναμη.

Είναι εδώ και λίγο καιρό που νομοθέτες όπως ο κ. Μενέντεζ, και άλλοι πολλοί, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες να κουνούν ούτε το μικρό τους δάκτυλο.

Αρκούνται σε δηλώσεις, τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη. Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, απουσιάζει εντελώς και αυτό θυμώνει τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ματίνα Παπαδέα.

Σημείωσε σχετικά:

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο κ. Μενέντεζ έχει επικοινωνήσει με ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου και έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν η Τουρκία προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η βύθιση -ηθελημένα ή κατά …λάθος- ερευνητικού αεροσκάφους των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα δικαιώματα στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο γερουσιαστής είχε χθες συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις νέες απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες αυτή τη φορά ειναι πιο σοβαρέςπαρά ποτέ…

Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές, βλέπουμε την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI, η οποία την προηγούμενη φορά έβαλε την ουρά στα σκέλια και έδωσε εντολή στο ερευνητικό της να φύγει από το οικόπεδο 3.

Αυτή τη φορά η ENI, θα ερευνήσει μαζί με την TOTAL και τα πράγματα αλλάζουν εντελώς, λόγω και της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας. Μπορεί να μην περιλαμβάνει την Κύπρο η συμφωνία -και κακώς δεν την συμπεριλαμβάνει-, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι αυτό: τι θα πράξουν το Παρίσι και η Αθήνα εάν η Τουρκία προκαλέσει πολεμικά στην κυπριακή ΑΟΖ;

Όλα αυτά τα θέματα, που έπρεπε πρωτίστως να αφορούν και να ενδιαφέρουν την ανύπαρκτη Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθενται στις συζητήσεις που γίνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Και τα συμπεράσματα ίσως να μην είναι και αυτά που προσδοκούν στην Κύπρο. Διότι η Ελλάδα έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έχει την ισχυρή βοήθεια της Γαλλίας πια και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Κύπρος είναι ανοχύρωτη.

  • Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ότι ο γερουσιαστής εστιάζει μόνο στο νησί και όχι στο Αιγαίο. Ακριβώς για τον παραπάνω λόγο. Ότι είναι μόνη της η Κύπρος.

Ο κ. Μενέντεζ καταγγέλλει ότι η κατοχική δύναμη υπονομεύει για άλλη μια φορά τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται στις πολεμικές απειλές εναντίον του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», που έγινε στην ΑΟΖ της Κύπρου, και όπως αναφέραμε και παραπάνω κάνει έκκληση στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να πράξουν τα αυτονόητα. Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει υποχρέωση να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη μέλη της.

Τις απειλές της Τουρκίας αναμένεται να θέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την Πέμπτη. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι η απάντηση του κ. Μπλίνκεν…

  • Η Τουρκία σχεδιάζει να καταστραφεί η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτικός ενεργειακός δρόμος για την Ευρώπη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση από τη Ρωσία.

Είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: Ο Τζόρτζ Τσούνης, πάνω, απ’ όλα θα είναι ο πρέσβης της Αμερικής… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: