Στο Ριάντ οι Ελληνικοί Patriot: Τι προστατεύουν και ποιοι στηρίζουν τις αμυντικές σχέσεις Αθήνας – Αραβικού κόσμου

Αντιαεροπορικός πύραυλος Patriot κατά τη διάρκεια βολής στο πεδίο βολής της Κρήτης Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Λίγα 24ωρα απομένουν πλέον από την ημέρα ανάπτυξης των Ελληνικών Patriot της 350 Πτέρυγας Κατευθυνόμενων βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για την μεταφορά των Patriot στο Βασίλειο των Σαούντ, γι’ αυτό και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας κάλεσε το προσωπικό που θα μετακινηθεί στο Ριάντ, ώστε να μιλήσουν μαζί και να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επισημάνθηκε προς τα στελέχη της Πυροβολαρχίας, το πως αλλάζει το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, την ώρα που υπάρχουν διαρκώς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, καθώς επίσης και στις απειλές και προκλήσεις που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της, αντιμετωπίζουν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

  • Είναι σαφές ότι το αμυντικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ένα ακόμη μέσο με το οποίο η Αθήνα προχωρά στην περαιτέρω σφυρηλάτηση των σχέσεων με το Ριάντ, την στιγμή μάλιστα που ιδιαίτερα μεθοδικά ακολουθούνται βήματα περιφερειακών σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο.

Στη Σαουδική Αραβία τα στελέχη που χειρίζονται το Ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα θα κληθούν ν’ ανταπεξέλθουν σε μια «δικτυοκεντρική», πολυεθνική άμυνα, η οποία ωστόσο προσφέρει διαλειτουργικότητα με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου των Σαούντ, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, χωρών δηλαδή που έχουν σπεύσει να καλύψουν κενά στην αντιαεροπορική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας.

Σίγουρα το σημείο εγκατάστασης των Ελληνικών Patriot παραμένει ως άκρως απόρρητο, αλλά πηγές από το Επιτελείο σκιαγραφούν το εύρος μιας περιοχής το οποίο θα καλύπτει απειλές από αέρος πέριξ πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Αυτό ήταν ανάμεσα σε πολλές λεπτομέρειες, νομικά ζητήματα και εκκρεμότητες που έπρεπε να καθοριστούν και να «κλειδώσουν» ανάμεσα στα δυο Επιτελεία. Ο αριθμός των στελεχών που θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία είναι περίπου 150 άτομα, ανάμεσα σε αυτά και εκείνοι που αποτελούν τη διμοιρία ασφαλείας.

Η αντιαεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας παραμένει ισχυρή

Για το αν θα λείψει από το Ελληνικό οπλοστάσιο η συγκεκριμένη συστοιχία των Patriot- η οποία να σημειώσουμε πως οι Σαουδάραβες μέσω της συμφωνίας έχουν δεσμευτεί για την αναβάθμισή του στο επίπεδο PAC 3 έχουν ήδη απαντήσει σε προγενέστερο χρόνο πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε απαντήσει στο Ελληνικό κοινοβούλιο.

«Τα οπλικά συστήματα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέσων, διαδικασιών και επιχειρησιακής σχεδίασης και η προσωρινή απουσία της πυροβολαρχίας Patriot που διέθεσε η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα της χώρας μας. Η διάθεση μίας συστοιχίας πυραύλων Ρatriot στη Σαουδική Αραβία, αφενός θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη xώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αφετέρου θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο»

Το αμυντικό αποτύπωμα της Αθήνας στον Αραβικό κόσμο

Πριν από αυτές τις δηλώσεις στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχαν ταξιδέψει στο Ριάντ για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Σε αμυντικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας είχαν ήδη δείξει ότι τα δυο κράτη έρχονται ολοένα και πιο κοντά, με αεροναυτικές ασκήσεις και επισκέψεις σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο. Έναν μήνα πριν το ταξίδι των δυο υπουργών στην χώρα της Αραβικής χερσονήσου, προηγήθηκε το «μάτι του γερακιού», μια αρχικά αεροπορική άσκηση για την οποία Σαουδαραβικά F-15 προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Ήταν η άσκηση που προκάλεσε νευρικό κλονισμό στη γείτονα διότι έβλεπε την Αθήνα ν’ απλώνει την επιρροή της ακόμη περισσότερο σε πολιτικό, διπλωματικό, αμυντικό επίπεδο στον Αραβικό κόσμο. Ακολούθησε το δεύτερο σκέλος της άσκησης με την πρόσκληση των Ελληνικών γερακιών στο Ριάντ.

  • Οι Ελληνικοί Patriot μαζί με τ’ αντιαεροπορικά που έχουν αναπτύξει και οι υπόλοιπες συμμαχικές χώρες προσφέρουν ομπρέλα προστασίας από τους πυραύλους και τα drone αυτοκτονίας που καθοδηγούνται από τους αντάρες Χούτι στην Υεμένη.

Και μπορεί η Σαουδική Αραβία να είχε προτείνει πριν λίγους μήνες συνολική κατάπαυση του πυρός με στόχο να μπει τέλος στις εχθροπραξίες που ξεπερνούν τα έξι χρόνια, αλλά οι αντάρτες που στηρίζονται από το Ιράν απέρριψαν αυτή την πρωτοβουλία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Leopard 2HEL και M1A2 Abrams στοιχειώνουν την Άγκυρα: H Ξάνθη δεσπόζει στην υπό αναθεώρηση συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: