Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα: Με στόχο τη Μαύρη Θάλασσα

File Photo: Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο. EPA, MICHAEL REYNOLDS, μέσω του ΚΥΠΕ




Στην ενίσχυση τα τελευταία χρόνια -υπό την ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ (Trump)- της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας, αναφέρεται το δημοσίευμα της ιστοσελίδας opex360.com (Laurent Lagneau).

Σημειώνει την επέκταση το 2019 του πεδίου της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» [MDCA]  του 1990, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη από πλευράς ΗΠΑ των drones MALE MQ-9 Reaper στη βάση της Λάρισας και τη χρήση αυτής του  Στεφανοβικίου, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμό ορισμένων από τις υποδομές τους.

Περιλαμβάνει επίσης και την «απρόσκοπτη» πρόσβαση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στα λιμάνια της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκονται κοντά στο Στενό των Δαρδανελλίων και συνεπώς στη Μαύρη Θάλασσα.

Επισημαίνοντας τη μη αμφισβήτηση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ελλάδα, από την παρούσα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden), ο δημοσιογράφος σημειώνει, ότι «αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, που σημειώθηκαν πρόσφατα από το Ατλαντικό Συμβούλιο», το οποίο και υπογράμμισε, ότι  «η κυβέρνηση Biden  θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις με την Ελλάδα για να προωθήσει τη σταθερότητα και να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή».

Εν ολίγοις, πρόκειται για στοίχημα στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι στόχοι ορισμένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας αλλά και της … Κίνας.. 

Επίσης, τον περασμένο Μάιο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, άφησε να εννοηθεί, ότι η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω, χάρη στις συζητήσεις που αφορούν, για άλλη μια φορά, την επέκταση του MDCA.

Έγινε έγινε λόγος για παροχή πρόσβασης στις αμερικανικές δυνάμεις σε άλλες βάσεις σε όλη τη χώρα, σημειώνει ο δημοσιογράφος, κάνοντας αναφορά σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». 

ΠΗΓΗ: opex360.com, Laurent Lagneau – Les États-Unis pourraient accroître leur présence militaire en Grèce pour surveiller les accès à la mer Noire

Leopard 2HEL και M1A2 Abrams στοιχειώνουν την Άγκυρα: H Ξάνθη δεσπόζει στην υπό αναθεώρηση συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: