Δυναμική η παρουσία της Κύπρου στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2021» στην Αίγυπτο

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου συμμετέχει για πρώτη φορά σε πολυεθνική άσκηση στο εξωτερικό με ευρεία αποστολή 70 στελεχών. ΚΥΠΕ, Υπουργείο Αμυνας




Με μία μεγάλη αποστολή 70 στελεχών, αριθμό με τον οποίο για πρώτη φορά συμμετέχει σε πολυεθνική άσκηση, η Κύπρος δίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου το δυναμικό της «παρών» στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Bright Star 2021» που διεξάγεται ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, παρουσία 21 συνολικά χωρών και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Με τη συμμετοχή της αυτή, «η στρατηγική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επιβεβαιώνονται», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», στελέχη της Διοίκησης Καταδρομών και αξιωματικούς παρατηρητές του Πυροβολικού και των Τεθωρακισμένων.

Στην άσκηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων χωρών οι ΗΠΑ και η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «ταυτόχρονα με την άσκηση «BRIGHT STAR» πραγματοποιείται στην Κύπρο η άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης σε τακτικές Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνεκπαίδευση των δύο χωρών, αναφέρεται, «αποτελεί απτή απόδειξη της βούλησης των Υπουργών Άμυνας για στενότερη συνεργασία, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ακολουθώντας τη γενική κατεύθυνση των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου».

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία της κυπριακής αποστολής θα εορτάσει στην Αίγυπτο την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, στις 8 Σεπτεμβρίου, στην Αλεξάνδρεια.

Στον Κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς του Απόδημου Ελληνισμού, θα εορτασθεί η μεγάλη αυτή ημέρα, από κοινού με την κυπριακή ομογένεια, η οποία τιμά επίσης την πολιούχο της, την Παναγιά του Κύκκου, ενώ θα τελεστεί κατά την ίδια ακολουθία και μνημόσυνο στη μνήμη του αδικοχαμένου Κυπρίου τη καταγωγή μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Ν. Κάτσικας
Κάιρο, Αίγυπτος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Νέα στρατηγική κίνηση στον άξονα Κύπρου – Αιγύπτου: Στο Κάιρο το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: