Νέα στρατηγική κίνηση στον άξονα Κύπρου – Αιγύπτου: Στο Κάιρο το Σάββατο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι, στο Κάιρο, την 8η Οκτωβρίου 2019.




Νέα στρατηγική κίνηση από την Κύπρο και την Αίγυπτο μέσα από τη συνάντηση της 4ης Σεπτεμβρίου στο Κάιρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει αύριο στην αιγυπτιακή πρώτη διακυβερνητική συνάντηση συνοδευόμενος από το μισό Υπουργικό του συμβούλιο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

Στη διακυβερνητική συνάντηση του Καΐρου θα συζητηθεί όλο τα φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο ανώτατης ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπουργών. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Εμπορίου, Γεωργίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας καθώς και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» πως «στόχος της διακυβερνητικής συνάντησης είναι η τομεακή ανασκόπηση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου». Όπως γίνεται αντιληπτό, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «η διακυβερνητική συνάντηση στο Κάιρο, συνιστά μία ολοκληρωμένη προσπάθεια, δημιουργίας σχέσεων με στρατηγικό χαρακτήρα».

Συνάντηση με Σίσι

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κατά την οποία θα επαναβεβαιώσουν εκ νέου την πολιτική τους βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαίρετων σχέσεων των δύο χωρών. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα γίνει ανασκόπηση πολιτικών που μπορούν να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο την ειρήνη στην περιοχή και θα σταλεί εκ νέου σαφές μήνυμα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και προς όφελος των λαών της περιοχής.

Ένας από τους σημαντικούς τομείς συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο είναι ο τομέας της ενέργειας. Το 2018 υπεγράφη διακυβερνητική συμφωνία για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, οποία επικυρώθηκε το 2019 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εν λόγω συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση του υπό αναφορά έργου της μεταφοράς φυσικού αερίου. Επιπλέον, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες/πλαίσιο για την έγκαιρη αδειοδότηση του έργου.

Με γνώμονα τα πιο πάνω, έχει συσταθεί κοινή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών. Επίσης αποφασίστηκε από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί συνάντηση των τεχνικών ομάδων στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό Κύπρου-Αιγύπτου στις 13 Σεπτέμβριου 2021.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβάλει εισήγηση για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αιγύπτου στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας (αξιοποίηση ηλιακών θερμικών συστημάτων και φωτοβολταϊκών συστημάτων). Επίσης θα γίνει εισήγηση για δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των αιγυπτιακών αρχών και των κυπριακών βιομηχανιών κατασκευής ηλιακών θερμικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο τομέας της Άμυνας παρουσιάζει ίσως τη θεαματικότερη πρόοδο σε ότι αφορά την τμηματική ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου. Υπογράφονται συμφωνίες/μνημόνια οποίες/α υλοποιούνται μέσω κοινών δράσεων (π.χ. ασκήσεων) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στον τομέα των εμπορικών σχέσεων διαφαίνεται μεγάλη προοπτική διεύρυνσης της συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει πρόταση για περαιτέρω ενίσχυση σε συγκεκριμένους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η οικονομική συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα, εκλαμβάνεται ότι υπάρχει περιθώριο για σημαντική ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών με την αύξηση των εμπορικών ροών σε συνάρτηση με το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κύπρος προτείνει την προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Επιπλέον, και συγκεκριμένα σε ότι αφορά εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Κύπρος στον κατάλογο των χωρών που επιτρέπεται η εισαγωγή στην Αίγυπτο φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στον τομέα της εκπαίδευσης η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την αμοιβαία αναγνώριση Πτυχίων/Τίτλων Σπουδών, ώστε να υπάρξει άφιξη σημαντικού και ποιοτικού αριθμού φοιτητών κάτι που θα υποβοηθήσει τη δημιουργία σχέσεων και τακτικών επαφών των πανεπιστημίων.

Σε σχέση με το περιβάλλον, κατά τη διακυβερνητική συνάντηση αναμένεται να υποβληθεί εν είδει υπενθύμισης η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή. Η Αιγυπτιακή πλευρά πρέπει να προχωρήσει με υπογραφή της στο ανώτατο επίπεδο.

Στον τομέα της ναυτιλίας η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει την επιθυμία της για αναθεώρηση της υφιστάμενης Συμφωνίας του 2006. Θα πρέπει από πλευράς της Αιγύπτου να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις επί των οποίων επιθυμούν να επικαιροποιηθεί η εν λόγω συμφωνία.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: