Αντιμεταναστευτικό κύμα στην Τουρκία: Η εισροή προσφύγων προκαλεί εκνευρισμό στην κοινή γνώμη

File Photo: Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. EPA, SEDAT SUNA




Στη δυσαρέσκεια στην Τουρκία, η οποία εκφράζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατακρίνουν την κυβέρνηση για την χαλαρότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής, αναφέρεται ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη.

Η εφημερίδα Le Monde (κείμενο Marie Jégoσημειώνει ότι τη στιγμή που η ανεργία και ο πληθωρισμός κερδίζουν έδαφος, τα αντανακλαστικά της απόρριψης ενισχύονται στη χώρα, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.

Κατά την δ/φο, το μεταναστευτικό ζήτημα έχει γίνει μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή, που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός νέου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν, μέσω του Ιράν, εξ ου και η ετοιμότητα του Τούρκου προέδρου να προβεί σε διάλογο με τους ταλιμπάν.

Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τη ροή. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δείξει, ότι έχει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι εκδηλώσεις εχθρότητας προς τους πρόσφυγες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, δεδομένου, ότι τα τελευταία χρόνια, η τουρκική φιλοξενία φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της, με την δυσαρέσκεια να τροφοδοτείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατακρίνουν την κυβέρνηση για την χαλαρότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Επισημαίνει τις ξενοφοβικές εκρήξεις και την υπόσχεση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, να στείλει τους Σύριους στη χώρα τους, εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Υπογραμμίζει, ότι η  πρότασή του φαίνεται να τυγχάνει ευνοϊκής ανταπόκρισης στις εργατικές τάξεις, οι οποίες έχουν πληγεί πολύ από τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική υποδοχής Σύρων που εφαρμόστηκε από το 2012 από τον πρόεδρο Erdogan δεν περνάει πλέον. 

Μεταξύ 2012 και 2018, όσο η οικονομία πήγαινε καλύτερα, αυτό το ζήτημα δεν ήταν τόσο ευαίσθητο, αλλά, σήμερα, καθώς η ανεργία και ο πληθωρισμός κερδίζουν έδαφος, τα αντανακλαστικά της απόρριψης ενισχύονται, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη μιας συντονισμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marie Jégo – En Turquie, l’afflux de réfugiés crispe l’opinion

Η αλήθεια είναι αυτή: Δυσκολότερο για τους Αφγανούς πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη, μένουν Ασία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: