Η αλήθεια είναι αυτή: Δυσκολότερο για τους Αφγανούς πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη, μένουν Ασία…

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν περιμένοντας ν’ ανοίξουν τα σύνορα προς το Ιράν και τη σωτηρία τους. EPA, MOHAMMAD JAVADZADEH HANDOUT




Εκτενές δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ένα κύμα προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, αλλά είναι πιο πιθανό να μείνουν στην Κεντρική Ασία, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg (κείμενο Marc Champion, Firat KozokGolnar Motevalli).

Είναι πολύ πιο δύσκολο για τους απελπισμένους Αφγανούς να φτάσουν στην Ευρώπη από ό, τι πριν από έξι χρόνια. Νέοι φράκτες από σκυρόδεμα, μέταλλο και σύρματα, μαζί με την παρακολούθηση από drone, έχουν ενισχύσει τις περιπολίες στα σύνορα και τις πολιτικές σύλληψης και επιστροφής, κάνοντας τη διαδρομή προς την Ευρώπη πιο δύσκολη, επικίνδυνη και δαπανηρή.

Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη χρηματοδότηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν για τη φιλοξενία των προσφύγων θα μπορούσε επίσης να κάνει πιο ελκυστική την παραμονή τους εκεί.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) υπολόγισε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τις 500.000 μέχρι το τέλος του έτους.

H Eλλάδα τον περασμένο μήνα ολοκλήρωσε έναν ψηλότερο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μεταλλικό φράχτη 40 χλμ από τα πιο ευαίσθητα σημεία των συνόρων του με την Τουρκία.

Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δηλώσει (20/8) ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει καμία «άτακτη κίνηση» στα σύνορά της. Ταυτόχρονα, τα στενά μεταξύ Τουρκίας – νησιών ανατολικού Αιγαίου … υπόκεινται τώρα σε περιπολίες της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Frontex.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, 5.309 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τους πρώτους 8 μήνες του 2021, με μόλις 1.890 από αυτούς να έρχονται από τη θάλασσα.

Το 2015 πραγματοποιήθηκαν 861.630 αφίξεις, με μόλις 4.907 από αυτές να έρχονται από τη στεριά.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Marc Champion, Firat KozokGolnar Motevalli – It’s Much Harder for Fleeing Afghans to Reach Europe Than Six Years Ago

Διαδηλωτές εναντίον της κούκλας «η μικρή Αμάλ»: Ένταση σε συγκεντρώσεις σε Μεταξουργείο και Σταδίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: