Το άσυλο για τους διωκόμενους Αφγανούς, είναι δικαίωμα και καθήκον, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde

File Photo: Πολίτες του Αφγανιστάν έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με το Ιράν. EPA, MOHAMMAD JAVADZADEH HANDOUT




Η υποδοχή από τη Γαλλία και την Ευρώπη των προσφύγων, που απειλούνται από τους Ταλιμπάν, είναι εγγυημένη από διεθνείς συμβάσεις και δεν πρέπει να είναι θύμα εκλογικών ανησυχιών επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde  στο κύριο άρθρο της.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει την έλλειψη μιας συνεκτικής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και την αλλαγή στάσης του Γάλλου προέδρου, την επαύριον της πτώσης της Καμπούλ, με την δήλωση του περί ανάγκης η Γαλλία και η Ευρώπη να προστατευθούν από σημαντικές παράτυπες μεταναστευτικές ροές, στάση που κατήγγειλαν  οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντας τη «ανάξια της γαλλικής παράδοσης υποδοχής και ασύλου»

«Ο κ. Εμανουέλ Μακρόν (Macron), η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να έχουν κατά νου ορισμένες πραγματικότητες:

Πρώτον, όλοι σε αυτόν τον πλανήτη προτιμούν να ζουν στο σπίτι και μόνο το 1% της ανθρωπότητας βρίσκεται επί του παρόντος σε κίνηση ή σε καταφύγιο στο εξωτερικό.

Δεύτερον, οι Αφγανοί που απειλούνται από τους Ταλιμπάν έχουν το απόλυτο δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στο εξωτερικό. Αυτή η ελευθερία είναι εγγυημένη από το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση της Γενεύης και τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των πληθυσμών.

Η υποδοχή Αφγανών, που  θα διωχθούν, δεν είναι απλώς θέμα ανθρωπισμού, είναι καθήκον», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: Le MondeL’asile pour les Afghans persécutés, un droit et un devoir

Ουδείς γνωρίζει αν το εννοεί: Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη μεταναστών της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: