“Πολεμικός πυρετός” στην Ουάσιγκτον: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μαζικό κτύπημα εναντίον του ISIS; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από το αυτοκίνητο που δέχθηκε την αμερικανική επίθεση με drone, στην Καμπούλ. EPA, STRINGER




Οι Αμερικανοί κτύπησαν τρομοκράτες στην Καμπούλ, οι οποίοι φαίνεται ότι σχεδίαζαν νέα επίθεση εναντίον αμερικανικών στόχων στο αεροδρόμιο.

Η αμερικανική στρατιωτική επίθεση αφορά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, για τους οποίους οι Αμερικανοί προειδοποιούσαν τις προηγούμενες 24 ώρες ότι θα εκτελούσαν τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των στρατιωτών τους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Οι αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ομιλούν ειδικά για ένα τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος επέβαινε σε αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι, που αργότερα αναφέρθηκαν σε “μερικούς τρομοκράτες” (στο αυτοκίνητο) δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα αν και ερευνούν, όπως είπαν, τον ισχυρισμό για ένα νεκρό παιδί.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για την ισχυρή απάντηση που σχεδιάζουν οι Αμερικανοί ως αντίποινα για τις δολοφονίες δεκάδων Αμερικανών και Αφγανών.

Την επίθεση αυτή, που θα είναι προφανώς μαζική, την αναμένουμε τις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Για να είμαστε ακριβείς θα πραγματοποιηθεί όταν αποφασίσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει λάβει στο γραφείο του όλες τις επιλογές του, όπως τις σχεδίασε το Πεντάγωνο.

Ο κ. Μπάιντεν δεν έκρυψε τα λόγια του στην τελευταία ενημέρωση του προς τον αμερικανικό λαό. Μίλησε για επίθεση εντός των επόμενων 36 ωρών. Λογικά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα συμβεί τις επόμενες 24 ώρες. Γίνονται διάφορες εικασίες για το κτύπημα. Να κρατήσουμε ότι θα είναι μαζικό, άρα θα χρησιμοποιηθεί η ισχύς της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όχι μόνο τα drones.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύσκεψη των στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο θέμα: Την απάντηση, δηλαδή, στην πολύνεκρη τραγωδία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Όπως σημείωσε, «τους έδωσε οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», που δρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Διακινείται και μία νέα θεωρία. Ότι ίσως θα περιμένει να φύγουν όλοι οι Αμερικανοί από το αεροδρόμιο, την Τρίτη, για να κτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στο Αφγανιστάν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και κτύπημα στους Ταλιμπάν, αν και διίστανται οι απόψεις.

Το κτύπημα, είπε ο κ. Μπάιντεν, εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο. «Θα συνεχίσουμε, τόνισε, να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει».

Σε ότι αφορά το σημερινό κτύπημα, οι αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ανέφεραν ότι η επίθεση στόχευε μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν ύποπτους για το πλήγμα στο αεροδρόμιο.

Οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι πως το drone που χρησιμοποιήθηκε έπληξε τον στόχο. Υποστήριξαν ότι μετά το πλήγμα ακολούθησαν εκρήξεις που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο και ο τρομοκράτης μετέφεραν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζίλ, μετέβησαν εκτάκτως στη βάση του Ντόβερ, όπου συνάντησαν τους συγγενείς των 14 τελικά νεκρών στρατιωτών και υποδέχθηκαν μαζί τους τις σορούς των πεζοναυτών.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στους συγγενείς ότι η Αμερική θα εκδικηθεί τους δολοφόνους τρομοκράτες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι 97 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες, οι υπήκοοι και οι Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί μαζί μας και όσοι κινδυνεύουν μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε προορισμούς εκτός του Αφγανιστάν.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Οι Αμερικανοί “τελείωσαν” δύο “σχεδιαστές και συντονιστές” του ISIS: Έπεται η “μεγάλη εκδίκηση”; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: