Χωρίς ντροπή ΗΠΑ και ΕΕ διασώζουν τους υπηκόους τους και αφήνουν στους Ταλιμπάν όσους Αφγανούς βοήθησαν

Εκατοντάδες Αφγανοί προσπαθούν να πηδήξουν μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθειά του να γλυτώσουν από τους Ταλιμπάν epa09416177 EPA/STRINGER




Οι μελανότερες σελίδες στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών γράφονται στο Αφγανιστάν καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους ουσιαστικά τράπηκαν σε φυγή και εγκατέλειψαν τη χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Δυο δεκαετίες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αποδείχθηκαν μια τρύπα στο νερό με τις ευθύνες να βαρύνουν τους ηγέτες των ΗΠΑ και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που απλώς βολεύονταν χωρίς να κάνουν τελικά το παραμικρό ώστε να χτίσουν το μέλος του Αφγανιστάν σε σταθερά θεμέλια.

Και τώρα, φεύγουν και αφήνουν ουσιαστικά ομήρους όσες δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς τους πίστεψαν και τους βοήθησαν για να εκσυγχρονιστεί αυτή η ιστορική χώρα.

Στις ΗΠΑ νυν και πρώην αντιπαρατίθενται για το ποιος φταίει και οι Βρετανοί με για αυτοκριτική δήλωση πιστεύουν ότι «ξεπλύθηκαν», όπως πάντα.

Έκτακτη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι δυτικές χώρες επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης προσωπικού τους, δήλωσαν σήμερα στο AFP διπλωμάτες.

Πολλά κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να απομακρύνουν γρήγορα τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από την Καμπούλ, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν έπειτα από μια επίθεση αστραπή που σάρωσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Εξάλλου εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι Βρυξέλλες συνεργάζονται με τις χώρες μέλη της για να βρουν γρήγορες λύσεις για την μετεγκατάσταση σε ασφαλές μέρος των Αφγανών που ανήκουν στο προσωπικό της και των οικογενειών τους.

«Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή γρήγορων λύσεων γι’ αυτούς και η εγγύηση της ασφάλειάς τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.

Η Κομισιόν δεν αποκαλύπτει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Αφγανών που ανήκουν στο προσωπικό της για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε ανακοίνωσε ότι η Σουηδία ολοκλήρωσε την απομάκρυνση όλου του σουηδικού προσωπικού της πρεσβείας της στην Καμπούλ και ότι επεξεργάζεται τώρα σχέδια για να απομακρύνει τους ντόπιους εργαζομένους σε αυτήν και αυτούς που υποστήριξαν τις δραστηριότητές της στη χώρα.

«Όλο το προσωπικό που είχε αναπτυχθεί απομακρύνθηκε από το Αφγανιστάν χθες το βράδυ με ελικόπτερο και αεροπλάνο προς μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Ντόχα», διευκρίνισε η Λίντε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εξάλλου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση προς το Ρόιτερς του υπουργείου Εξωτερικών τους.

Θυμός για τη Δύση και τον πρόεδρο Γάνι

Στο μεταξύ, απελπισία επικρατεί σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μια ημέρα αφού η αφγανική πρωτεύουσα κατελήφθη από τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, καθώς αυτοί που ελπίζουν να διαφύγουν από τη χώρα συγκεντρώθηκαν εκεί για να προσπαθήσουν να επιβιβαστούν σε όποια πτήση μπορέσουν.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται από χθες, Κυριακή, στο αεροδρόμιο και μερικές φορές πηδούν πάνω από τα εμπόδια στις πύλες προσπαθώντας να μπουν σε αεροπλάνα που αναχωρούν. Μερικοί απ’ αυτούς που προσπαθούν να αναχωρήσουν δεν έχουν καν διαβατήριο.

Υπήρξαν επίσης πληροφορίες για θανάτους στο αεροδρόμιο και νωρίτερα αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν προειδοποιητικά, καθώς προσπαθούν να οργανώσουν την απομάκρυνση αμερικανικού προσωπικού από τη χώρα που είχαν κατακτήσει το 2001. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που πέφτουν από αεροπλάνα που απογειώνονται, ίσως αφού προσπάθησαν να κρυφτούν στο σύστημα των τροχών τους.

Πέντε νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου για να φτάσουν στα αεροπλάνα

Υπάρχουν πληροφορίες σήμερα για τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, αν και δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν.

Σήμερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι όποιος έφθανε στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η γερμανική πρεσβεία προειδοποίησε μέσω του Twitter πως η άφιξη πολιτών στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν προσκληθεί, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως δεν προσγειώνονται ούτε απογειώνονται άλλες εμπορικές πτήσεις και κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο.

Αλλάζουν ήδη τα προγράμματα στην τηλεόραση

Στο μεταξύ, πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν σήμερα μόνο περιορισμένες υπηρεσίες. Πολλά μεταδίδουν μόνο επαναλήψεις, αντί για ζωντανό πρόγραμμα. Τα μουσικά κανάλια σταμάτησαν τις μεταδόσεις και γενικά τα τηλεοπτικά δίκτυα επιλέγουν σήμερα να μην προβάλουν εκπομπές με γυναίκες και οτιδήποτε άλλο έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Η οργή αρχίζει επίσης να αυξάνεται μεταξύ αυτών που αισθάνονται ότι εγκαταλείφθηκαν μετά την κατάρρευση της Καμπούλ.

Αλληλοκατηγορίες στις ΗΠΑ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που διαπραγματεύτηκε με τους Ταλιμπάν την αρχική συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε στο Fox News ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι απέτυχε στα σχέδιά της. Ο ίδιος ζήτησε να σταλεί αμερικανική αεροπορική δύναμη για να συντρίψει τις δυνάμεις των Ταλιμπάν που περικυκλώνουν την Καμπούλ.

Η σημερινή ηγεσία του Λευκού Οίκου συγκρούεται εδώ και μήνες με τον Πομπέο για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας πως η αρχική συμφωνία της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν δεν άφησε πολλές καλές επιλογές στις ΗΠΑ, κάτι που ο Πομπέο αρνείται.

Στο μεταξύ, η οργή στο Αφγανιστάν στρέφεται εναντίον του Άσραφ Γάνι, του προέδρου που διέφυγε από την Καμπούλ χθες, Κυριακή, με ελικόπτερο. Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον χαρακτήρισαν «βρωμερό κτήνος» για τον ρόλο του στη συνθηκολόγηση, ενώ άλλοι είπαν ότι η κακή ηγεσία του ευθύνεται για το γεγονός ότι τώρα καίνε βιβλία και όργανα μουσικής για να μην τα βρουν οι Ταλιμπάν.

Αποτυχία της Δύσης ομολογεί το Λονδίνο

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας χαρακτήρισε σήμερα την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και προειδοποίησε πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν κατάλαβε πως τα πράγματα δεν διευθετούνται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει ανοικτά την περασμένη εβδομάδα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ωστόσο πως η βρετανική δέσμευση στο Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 457 βρετανούς στρατιώτες στα 20 χρόνια που διάρκεσε η επέμβαση, «δεν έγινε για το τίποτε».

Αποδεχόμενος το γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», ο Μπεν Ουάλας δήλωσε στο Sky News πως «δεν είναι προς το παρόν η στιγμή» να αναγνωρισθούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», υπογράμμισε εκτιμώντας πως οι ενέργειες των Ταλιμπάν «δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους».

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν, απελπισμένοι και μέσα σε πλήρες χάος, να διαφύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο οι σκηνές πανικού «εντοπίζονται στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου. Η στρατιωτική πλευρά του είναι ασφαλής και υπό έλεγχο, οι στρατιωτικές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται», διαβεβαίωσε ο Ουάλας.

«Χθες και προχθές απομακρύναμε 370 βρετανούς εργαζόμενους και πολίτες», διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως μια ομάδα 782 Αφγανών θα απομακρυνθεί από τη χώρα «μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες».

Σκηνές πολέμου: Οι 600 Βρετανοί στρατιώτες που απεγκλωβίζουν ομοεθνείς στην Καμπούλ [photos]

«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε να απομακρύνουμε 1.200 ως 1.500 ανθρώπους την ημέρα», δήλωσε.

Καθώς το πράγμα επείγει, ο Μπεν Ουάλας δήλωσε πως τα αιτήματα για βίζα Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις «υποβάλλονται σε επεξεργασία το συντομότερο δυνατό» και εξήγησε πως «οι κανόνες αλλάζουν» εκεί όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

HJ με πληροφορίες από AFP-DPA-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία / Βρυξέλλες, Βέλγιο / Καμπούλ Αφγανιστάν

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί ορμούν στα αεροπλάνα για να γλυτώσουν: Οι αμερικανοί πυροβολούν στον αέρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: