Η αμερικανική έκθεση που “πονά” ακόμα την Τουρκία: Παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες των μειονοτήτων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Δημοσίευμα στην εφημερίδα Cumhuriyet με τίτλο «Έκθεση ΗΠΑ: οι θρησκευτικές μειονότητες βιώνουν παραβιάσεις στην Τουρκία» αναφέρεται στην έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το 2020.

Όπως σημειώνεται για την Τουρκία, η έκθεση αποκαλύπτει με παραδείγματα ότι οι θρησκευτικές μειονότητες βιώνουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και εκτίθενται σε ρητορική μίσους.

Οι μη μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπλήρωση της λατρείας τους, ενώ γίνονται στόχος διακρίσεων και ρητορικής μίσους. Σχετικά με τα αριθμητικά στοιχεία για τις θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία, αναφέρεται πως το 99% του τουρκικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και από αυτούς το 77,5% σουνίτες.

Οι αλεβίτες αποτελούν το 25 με 31% του συνολικού πληθυσμού. Υπάρχουν επίσης -αν και όπως αναφέρεται δεν είναι σαφές- 90.000 περίπου Αρμένιοι ορθόδοξοι, 25.000 καθολικοί, 16.000 Εβραίοι, 25.000 Συρορθόδοξοι και 15.000 Ρώσοι ορθόδοξοι.

Οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία καθίστανται γνωστές μέσα από την κάλυψη των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την αναφορά, ενώ η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) απέκτησε τη δικαιοδοσία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με στόχο να το καταστήσει κέντρο ισλαμικών σπουδών, οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην εκπαίδευση και στη θρησκευτική τους λατρεία.

Στην έκθεση υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, ενώ υπογραμμίζεται πως βρίσκεται στην επικαιρότητα και το άνοιγμα του Kariye (σ.σ.: Μονή της Χώρας) σε τέμενος.

Αναφορικά με την ρητορική μίσους δίνονται ορισμένα παραδείγματα, όπως άρθρο γνώμης (Ahaber) με τίτλο «Ποιος είναι ο Joe Biden; Είναι Εβραίος;», καθώς και δημοσιεύματα που στρέφονται εναντίον των αλεβιτών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Cumhuriyet 

Ο Τζο Μπάιντεν εορτάζει μια νίκη έναντι της πανδημίας, προειδοποιεί όμως ότι δεν έχει έρθει το τέλος του πολέμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: