Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Οι πυρκαγιές και το Βαρώσι στα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές φωτιές, το θέμα των αποζημιώσεων καθώς και η κατάσταση στο Βαρώσι κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορωναϊού, οι εκποιήσεις και άλλα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αστραπιαία η βοήθεια προς τους πυρόπληκτους» και γράφει ότι σήμερα αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο με την κυβέρνηση να κινείται σε τρεις κατευθύνσεις, την άμεση καταβολή εφάπαξ χορηγίας, την καταγραφή ζημιών για καταβολή αποζημιώσεων και τη διόρθωση υποδομών που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα.

Αλλού προβάλλει έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς ξένους διπλωμάτες όπως να μην αφήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει στις παράνομες ενέργειές του στην Αμμόχωστο.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Έμειναν να παλεύουν με στάχτες και κάρβουνο» προβάλλει μαρτυρίες ανθρώπων που σε λίγες ώρες έχασαν τις περιουσίες και ελπίδες τους στις φωτιές του σαββατοκυρίακου στην ορεινή Λεμεσού και Λάρνακας.

Γράφει αλλού ότι αναμένεται πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την άμεση αγορά δύο πυροσβεστικών Air Tractor. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο με βασικό θέμα συζήτησης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο του θέμα με τίτλο «Αστρονομικό το κόστος» και γράφει ότι η πυρκαγιά της Σολιάς κόστισε 110 εκατ ευρώ ενώ τώρα, μόνο σε σπίτια-υποστατικά οι ζημιές ανέρχονται σε επτά εκατομμύρια.

Προβάλλει φωτορεπορτάζ για το δράμα οικογένειας στην Ορά που έφυγε με τα ρούχα που φορούσαν και μόλις τα κατάφεραν να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Γράφει επίσης ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία και τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν την αξιολόγηση των τελειόφοιτων μαθητών θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

H “Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Κραυγή απελπισίας…Αφανίστηκαν οι κόποι μιας ζωής» γράφει ότι είναι τραγικός ο απολογισμός για την ορεινή Λάρνακας με την Ορά να παθαίνει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Αλλού αναφέρει ότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής ενώ είναι υποστελεχωμένη, όπως και το Τμήμα Δασών. Γράφει επίσης ότι στο κόκκινο βρίσκεται ο συναγερμός από τα κρούσματα του κορωνοϊού αφού εκτοξεύτηκαν στα 827.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Απαισιόδοξη προειδοποίηση για το Βαρώσι» και προβάλλει δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι αν χαθεί το Βαρώσι, τότε θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού.

Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή για άμεση αποζημίωση των γεωργών που έχασαν τις φυτείες τους στις φωτιές. Προβάλλει επίσης δηλώσεις των επιστημόνων ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για πάνω από χίλια κρούσματα κορωνοϊού αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Οι εκποιήσεις απειλούν το αξιόχρεο» προβάλλει τις ανησυχίες και αβεβαιότητα για επιπτώσεις από το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου κι παράτασης της αναστολής.

Αλλού προβάλλει τις φωτιές στην ορεινή Λεμεσού και Λάρνακας. Γράφει επίσης ότι είναι προβληματική η Επιτροπή παρακολούθησης για τις κρατικές εγγυήσεις, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Στην Κύπρο για το πρόγραμμα ανάκαμψης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: