Έχει παίξει άθλιο ρόλο ο Ερντογάν, πρέπει να τον ωθήσουμε προς τα πίσω, ζητά ο Μενέντεζ από τον Μπάιντεν

File Photo Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Al Drago μέσω ΚΥΠΕ




H Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας πραγματοποίησε ακρόαση υποψηφίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) για σημαντικές θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανάμεσα σε αυτές και της νέας υπεύθυνης για την πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Κατά τη διάρκειά της ήρθαν στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, οι “προκλητικές” και “αποσταθεροποιητικές” δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο αναφέρει η ιστοσελίδα Politico (κείμενο Jonathan Custodio).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez) αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Tayyip Erdogan ότι οι …ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ των «δύο κρατών», στο πλαίσιο της μαύρης επετείου των 47 ετών από την τουρκική εισβολή που χώρισε το νησί στα δύο.

«Θα πω ότι σε αρκετές κυβερνήσεις, είμαστε μάλλον παθητικοί κατά την άποψή μου, σχετικά με αυτήν τη δέσμευση και το μόνο που βλέπουμε είναι ότι ο Erdogan συνεχίζει να εισβάλλει … στην AOZ όχι μόνο της Κύπρου, επιδιώκοντας να το κάνει με την Ελλάδα».

Ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι τα σχόλια του Erdogan παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE. «Έχει παίξει, κατά την άποψή μου, έναν άθλιο ρόλο σε πολλά θέματα στην περιοχή και αν δεν αναλάβουμε διεκδικητικό ρόλο και δεν (τον) ωθήσουμε πίσω, θα βρεθούμε με μια σημαντική πρόκληση».

H Karen Donfried, υποψήφια για τη θέση Yφυπουργού Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, πρώην πρόεδρος του German Marshall Fund, δήλωσε ότι η κατάσταση πρέπει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μια ισχυρή απάντηση σε αυτήν τη δράση. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να μειώσουμε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια κίνηση που είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. … Αυτές οι ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση για την Κύπρο που θα βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σημειώνεται ότι εκτός από επικεφαλής του GMF τα τελευταία επτά χρόνια, η Donfried υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός του Προέδρου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ: Politico, Jonathan Custodio – State Department nominee

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το προγραμματισμένο περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο. Ως γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ θέλουν να καταστήσουν τις περιοχές της πόλης της Αμμοχώστου …προσβάσιμες στους τουρίστες. Αν και στην πραγματικότητα είναι μία ακραία κίνηση αλλαγής του καθεστωτος της πόλης.

Σε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων στη Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης”.

Και συνεχίζει

“Καλούμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να αντιστρέψουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Οκτώβριο του 2020”.

Οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να πιέσουν για μια έντονη απάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να αποφευχθούν προκλητικές μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο νησί και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών για την επίλυση της σύγκρουσης στο Κυπριακό, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Τον πάει για κυρώσεις τον Ερντογάν ο Μενέντεζ: Καθήκον των ΗΠΑ να καταστήσουν την Άγκυρα υπόλογη για τα Βαρώσια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: