Το τρελό όνειρο του παρανοϊκού Ερντογάν: Οργή για την κατασκευή του καναλιού της Κωνσταντινούπολης

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί σε εκδήλωση για το κανάλι της Κωνσταντινούπολης. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




«Βλέπω εφιάλτες»: Οι Τούρκοι φοβούνται τις συνέπειες από το κανάλι αξίας 65 δις δολαρίων του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στην Κωνσταντινούπολη. Όσο πιο ηχηρές γίνονται οι αντιπολιτευόμενες φωνές, τόσο πιο αποφασισμένος εμφανίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος να συνεχίσει με το «μεγάλης φαντασίας έργο» του.

Έτσι περιγράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, (κείμενο Bethan McKernan), το έργο που θα μπορούσε να καταστρέψει οριστικά την τουρκική οικονομία. Σημειώνονται τα εξής:

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συμμετείχει σε μια τελετή εδώ για ένα από τα πλέον μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά του έργα που τείνουν να καθορίσουν τις δύο δεκαετίες της θητείας του: το ‘τρελό’ του κανάλι στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσημη τιμή του έχει οριστεί στα 15 δις δολάρια, αλλά το πραγματικό ποσό εκτιμήθηκε σε πρόσφατη διάσκεψη κατασκευαστών στη Γαλλία στα 65 δις δολάρια.

Σε μια εξαιρετικά πολωμένη κοινωνία, όπως η Τουρκία, η κατασκευή ενός καναλιού που να συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά αποτελεί ένα σπάνιο θέμα στο οποίο σχεδόν όλοι συμφωνούν, πρόκειται για μια τρελή ιδέα.

Παρόλα αυτά, όσο αυξάνουν οι αντιπολιτευόμενες φωνές, τόσο πιο αποφασισμένος εμφανίζεται ο Erdogan για να συνεχίσει. Όπως δήλωσε σε μέλη του κυβερνόντος κόμματός του πρόσφατα ότι οι προσφορές θα υποβληθούν σύντομα και το χωροτάξιο θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, «είτε αρέσει [στους επικριτές] είτε όχι».

ΠΗΓΗ: GuardianBethan McKernan – ‘I get nightmares’: Turks fear impact of Erdoğan’s $65bn Istanbul canal

Άγριος καυγάς Ρούτε-΄Ορμπαν: Φύγε από την Ε.Ε. αν δεν σου αρέσουν οι αξίες της, είπε ο Ολλανδός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: