Συμβαίνει κάτι μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ; Προσοχή, έχει στόχο η προσωπική διπλωματία του Ερντογάν…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (Α), στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ίσως να μην έχουν και τόσο θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά, ή τουλάχιστον να μην είναι τόσο θετικά όσο θέλουν να παρουσιάσουν η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ.

Ας παρουμε τα πραγματα από την αρχη.

Μετά την εμφάνιση του κ. Δενδια, μέσα στην Άγκυρα, τον Απρίλιο, ήταν εμφανής ο εκνευρισμός της Άγκυρας για την στάση του και τα λεγόμενα του και μάλιστα από το βήμα του τουρκικού ΥΠΕΞ, μέσα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Όλοι από την ελληνική πλευρά τότε, σπεύσανε να συγχαρούν την θέση και την στάση που κράτησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας λέγοντας τα αυτονόητα και κρατώντας την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης χώρας.

  • Ο εκνευρισμός του κ. Τσαβούσογλου τότε ήταν εμφανής. Και κάτι παραπάνω θα τολμούσαμε να πούμε.

Μπορούμε μόνο να φανταστούμε πως άλλος τόσος θα ήταν του κ. Ερντογάν.

Κρατήστε εδώ την τότε αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου, που έσπευσε μέσω φημών και κύκλων να εκμεταλλευτεί την όλη ατμόσφαιρα προς όφελος του, τονίζοντας ότι όλα γίνανε κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη.

Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε πολύ εύκολα να το θεωρήσει μέχρι και καπέλωμα του κ. Δένδια, για να μην αποκομίσει μόνος του τα όποια επικοινωνιακά οφέλη εκείνης της επίσκεψης.

Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν, σε πολύ απλά λόγια, ζήτησε να αφήσουν τον κ. Δενδια εκτός της όποιας προσωπικής επικοινωνίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος με μια κίνηση, προσπαθεί να επιτύχει πολλαπλές στοχεύσεις.

Πρώτον να αφήσει εκτός κάδρου και συνομιλiών το Ελληνικό ΥΠΕΞ και πιο συγκεκριμένα τον κ. Δενδια. Η δραστηριότητα του από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και ειδικότερα από τα γεγονότα του Έβρου και μετά μόνο θετικό πρόσημο είχε για την Ελλάδα κάτι που σίγουρα πιστώνεται και στον ίδιο.

Δεύτερον, θέλησε να δείξει σε όλους ότι είναι εδώ και προσπαθεί να τα βρει με τους Έλληνες, αναπτύσσοντας ακόμα και προσωπικές σχέσεις προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

  • Αλήθεια ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήταν που έλεγε προ ενός έτους περίπου, ότι δεν θέλει να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον κ. Μητσοτάκη;

Θα μου πείτε εδώ αποκαλούσε τον Γάλλο πρόεδρο, ψυχικά ασταθή.

Ας επανέλθουμε στα επακόλουθα της συνάντησης Μητσοτακη-Ερντογαν.

Τρίτον. Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί σε αυτή την προσωπική διπλωματία που επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2021 να αφήνεται εκτός ένα υπουργείο εξωτερικών για να λύνονται τα όποια ζητήματα προκύπτουν μεταξύ των δυο κεφαλών χωρίς το προηγούμενο φιλτράρισμα και την ανάλυση που απαιτείται.

Θα είναι μεγάλο λάθος του Έλληνα πρωθυπουργού αν ενδώσει σε αυτή την άτυπη επίθεση φιλίας του Τούρκου προέδρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι το μόνο ζήτημα που ελληνική πλευρά δηλώνει ότι χρήζει διαπραγμάτευσης και επίλυσης είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών.

Ποιος ο λόγος της προσωπικής διπλωματίας τότε;

Εκτός και αν κάτι άλλο συμβαίνει μεταξύ της Ηρώδου του Αττικού και της Βασιλίσσης Σοφίας.

Όπως μετά την ζωντανή σύγκρουση, τον Απρίλη, Δενδια-Τσαβουσογλου, όλες οι φήμες λέγανε ότι όλα γίνανε με την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, θέλοντας να καρπωθεί πολιτικά την όλη περιρέουσα κατάσταση, έτσι και τώρα θα έπρεπε το πρωθυπουργικό γραφείο να βγει και να στηρίξει δημόσια τον Έλληνα ΥΠΕΞ, υποδεικνύοντας μάλιστα στο Τούρκο πρόεδρο, ότι είναι και ο αρμόδιος συνομιλητής τους…όπως σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες.

  • Η παγίδα του Ερντογαν στήθηκε άριστα και με περισσή μαεστρία στις Βρυξέλλες. Το θέμα είναι τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης o οποίος εδώ και 1,5 χρόνο έχει χειριστεί εξαίρετικά το θέμα Ελληνοτουρκικά,

Ας ελπίσουμε ότι δεν έχει ραγίσει κάποιο γυαλί μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Δένδια.

Βέβαια εδώ υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Η εσωκομματική. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, λένε ότι ο σημερινός ΥΠΕΞ έχει εδώ και καιρό μπει σε τροχιά διεκδίκησης της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος, όταν και αν του το επιτρέψουν οι περιστάσεις.

Φυσικά και δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να χαρακτηριστεί ως δελφίνος, αλλά αν συνδυαστούν όλα τα προαναφερθέντα …ίσως μεταξύ του διπλωματικού μαραθωνίου του κ. Δένδια σε Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία, Βαλκάνια κτλ., ταυτόχρονα να εξελίσσεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ένα εσωκομματικό παιχνίδι ισορροπιών εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σημάδια είναι εκεί. Αν ευσταθούν ή όχι, ο χρόνος θα το δείξει.

Το θέμα είναι να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όταν και αν ξεκινήσει μια τέτοια διαμάχη, διότι για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, προς το παρόν η σχέση Μαξίμου-ΥΠΕΞ, έχει παράξει αποτελέσματα. Θετικά και ευχόμαστε να παραμείνουν έτσι προς συμφέρον της χώρας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Δεν παρακάμπτει την Ε.Ε. το κανάλι επικοινωνίας Ερντογάν-Μητσοτάκη αλλά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: