Προσωρινή αναστολή άρσης βουλευτικής ασυλίας του Πουζδεμόν και 3 ακόμα Ευρωβουλευτών

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont (C), ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας της Καταλονίας, Clara Ponsati (R) και υπουργός Υγείας της Καταλονίας, Antoni Comin. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Αναστέλλεται προσωρινά η άρση βουλευτικής ασυλίας του Πουζδεμόν και 3 ακόμα Ευρωβουλευτών, με διάταξη του Αντιπροέδρου του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την σημερινή του διάταξη, ο Αντιπρόεδρος του ΓΔΕΕ διατάσσει την αναστολή της εκτέλεσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου έως την έκδοση της διάταξης με την οποία θα περατωθεί η παρούσα διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου και στις 10 Φεβρουαρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε αιτήσεις άρσης της ασυλίας των εκλεγμένων ευρωβουλευτών Carles Puigdemont i Casamajó, Antoni Comín i Oliveres και Clara Ponsatí i Obiols. Οι αιτήσεις αυτές, που υποβλήθηκαν από τον πρόεδρο του δευτέρου τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου (Ισπανία) στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας για φερόμενες παραβάσεις στασιαστικής δράσης, και στην περίπτωση των Puigdemont i Casamajó και Comín i Oliveres για φερόμενες παραβάσεις κατάχρησης δημόσιων χρημάτων, στόχευαν στην εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν εις βάρος τους.

Με αποφάσεις της 9ης Μαρτίου 2021, το Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία των τριών Ευρωβουλευτών οι οποίοι, στις 19 Μαΐου 2021, άσκησαν προσφυγή ενώπιον του ΓΔΕΕ επιδιώκοντας την ακύρωσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου. Εκτιμούν ότι το Κοινοβούλιο δεν διασφάλισε την δυνατότητά τους να ασκήσουν, με την βουλευτική τους ιδιότητα, τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως εκπρόσωποι των πολιτών της Ένωσης και παραβίασε τα δικαιώματά τους που κατοχυρώνονται από πολλά άρθρα του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Στις 26 Μαΐου 2021, οι τρεις Ευρωβουλευτές άσκησαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούν την αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων του Κοινοβουλίου.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Επιμένει παρά τις ενστάσεις ειδικών ο Τζόνσον: Προς πλήρη άρση μέτρων την 21η Ιουνίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: