Η (δημόσια) συμπεριφορά του κ. Μπάιντεν έναντι του Ερντογάν άλλαξε σε ένα βράδυ: Αν και είναι σταθερός (ακόμα) στις θέσεις του…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες. EPA, KENZO TRIBOUILLARD, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τη στιγμή που γράφονται αυτές τις γραμμές, δεν γνωρίζουμε πολλά για τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είπε πολλά στη περιπετειώδη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία έστησε τους δημοσιογράφους για δύο σχεδόν ώρες, ενώ λέγεται πως δέχθηκε την απαίτηση του Ερντογάν για να μην καλυφθεί η συνάντηση τους, από τους εκπροσώπους των δυτικών Μέσων Ενημέρωσης. Εάν όντως συνέβη, ο κ. Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μεγάλη κρίση…

Αντίθετα, ο Ερντογάν ήταν λαλίστατος χωρίς όμως να τολμήσει να ισχυριστεί ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Μπάιντεν στα καυτά θέματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Διότι στην πραγματικότητα δεν σημειώθηκε πρόοδος όπως γράφουμε σε άλλη στήλη της ιστοσελίδας μας (ΕΔΩ).

  • Οι δύο ηγέτες, που αρχικά συναντήθηκαν μόνο στην παρουσία των μεταφραστών τους, μετέφεραν το πρόβλημα στους υπουργούς τους, οι οποίοι ανέλαβαν να λύσουν τα ανοικτά ζητήματα και να παρουσιάσουν τις όποιες λύσεις στον κ. Μπάιντεν και στον Ερντογάν.

Οπότε, αυτό που σίγουρα συνέβηκε είναι μία συμφωνία για να προσπαθήσουν να διασώσουν τις σχέσεις τους. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα συνεχιστεί η ερμαφρόδιτη κατάσταση στις μεταξύ τους σχέσεις.

Στις Βρυξέλλες περίσσεψαν τα χαμόγελα μεταξύ του Ερντογάν και των ηγετών που συνάντησε. Ειδικά ο κ. Μπάιντεν δεν έδειξε τέτοια οικειότητα με κανένα άλλο ηγέτη. Η συμπεριφορά του ήταν παρεξηγήσιμη με διπλωματικούς όρους. Ουδείς γνωρίζει τους λόγους που τον ανάγκασαν να το πράξει. Αλλά δεν γίνεται αγαπητέ κ. Πρόεδρε, χθες ο Ερντογάν να είναι αυταρχικός και την επόμενη ημέρα να χαριεντίζεσαι μαζί του…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τους κοροϊδεύει όλους. Και τους εκμεταλλεύεται όλους. Ο κ. Μπάιντεν θα το μάθει το μάθημα του και σαν πρόεδρος. Όπως το είχε μάθει και όταν ήταν αντιπρόεδρος. Πριν από δύο εβδομάδες τον κατηγόρησε ότι έβαψε τα χέρια του με αίμα. Το ξέχασαν οι σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν; Δεν θα αργήσει να το επαναλάβει.

  • Ο Ερντογάν παρουσίασε τα πράγματα στην Τουρκία ως να συνέβη ένα μεγάλο θαύμα. Ως ο κ. Μπάιντεν να έχει μετατραπεί σε Ντόναλντ Τραμπ. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει ένας ηθικός άνθρωπος που δεν θα πουλήσει ποτέ τις αρχές τους.

Θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, να έχουμε νέα και πιο καθαρή πληροφόρηση, για να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας. Όπως πληροφορήθηκα το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική θέση για να φύγουν οι S-400 από την Τουρκία και να επιστραφούν στη Ρωσία, ΔΕΝ άλλαξε ούτε μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Πιστεύω ότι όταν ξεκινήσουν οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και όταν ασχοληθούν «βαθιά» με τα θέματα που τους χωρίζουν, θα δούμε τον πραγματικό Ερντογάν. Αυτόν που βρίζει και μισεί τον δυτικό κόσμο και καθε τι που δεν είναι μουσουλμανικό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει δικαίωμα να χαριστεί στον Ερντογάν: Η “ιερή υποχρέωση” προς τους “Έλληνες φίλους”…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: