Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει δικαίωμα να χαριστεί στον Ερντογάν: Η “ιερή υποχρέωση” προς τους “Έλληνες φίλους”…

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου υποδέχεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Melsbroek, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. EPA, YVES HERMAN, POOL




Είπε μία πολύ σοβαρή κουβέντα χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ευρισκόμενος στη Βρετανία.

Η υπεράσπιση ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που δέχεται επίθεση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, είναι “ιερή υποχρέωση”, υπογράμμισε εμφαντικά. Αυτό πρέπει να ισχύει και όταν μία χώρα, όπως η Ελλάδα, δέχεται επίθεση και από μέλος της Συμμαχίας, όπως η Τουρκία.

Σίγουρα πρόκειται περί πολύ σημαντικής τοποθέτησης από τον κ. Μπάιντεν. Και όλοι, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ομογένεια, ελπίζουμε ότι το μήνυμα εστάλη στην Άγκυρα, πριν από τη σημερινή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε.

  • Συνήθως, ο κ. Μπάιντεν δεν κρύβει τα λόγια του. Είναι ένα από τα προτερήματά του αυτό: Να λέει αυτό που σκέφτεται ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις. Το έκανε πριν από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όντας εντελώς με ψυχρό τρόπο ενημέρωσε τον Ερντογάν.

Μελέτησα τις τελευταίες 24 ώρες τις αναλύσεις που έχουν δημοσιευθεί και προκαλεί εντύπωση ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους προβλέπουν σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ και του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Προεξοφλούν, δηλαδή, την αποτυχία της σημαντικής αυτής συνάντησης, καθώς θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος πάει στις Βρυξέλλες ως ο γνωστός Ερντογάν. Συγκρουσιακός, νομίζοντας ότι ηγείται υπερδύναμης, ότι είναι ο ίδιος ο Πλανητάρχης και όχι ο κ. Μπάιντεν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τον σηκώνει πια να κάνει τον «μάγκα» στους Αμερικάνους, και να παραμένει ατιμώρητος. Και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί συμμαχία σε αυτό που λένε όλοι σχεδόν οι αναλυτές: ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σήμερα. Μπορεί να ξανακούσει ο Ερντογάν τη φράση «ή μαζί μας ή απέναντι μας»…

Οπωσδήποτε η κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι καλές. Είναι κάτι που διαπιστώνει κανείς διά γυμνού οφθαλμού. Συμφωνώ ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και αν δεν γίνει προσπάθεια, και από τις δύο πλευρές, κυρίως από τον Ερντογάν, θα επέλθει η ρήξη. Αυτό είναι σίγουρο. Μέχρι της στιγμής ο Ερντογάν είναι …αρνάκι!

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος πάει σε αυτή τη συνάντηση με στόχο να κερδίσει την Τουρκία. Να επιβάλει το σεβασμό στις αρχές του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικά. Δεν πάει για να συγκρουστεί επί τούτου. Βεβαίως αν χρειαστεί θα το κάνει. Δεν κρύβει ότι δεν θέλει να τον …”μυρίζει τον Ερντογάν”. Αλλά πρέπει να συνομιλεί μαζί του, όσο είναι πρόεδρος της Τουρκίας. Εκτός και αν σήμερα τα «σπάσουν» και ο Ερντογάν πάει προς την Ανατολή, όπου ήδη βρίσκεται, αν και δεν το παραδέχονται στην Ουάσιγκτον. Οι Αμερικανοί είναι σε κατάσταση άρνησης…

  • Η Αμερική επιθυμεί την επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση. Επιδιώκει να ξαναδεί μία χώρα που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, που θα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών. Που θα επιστρέψει στη Δημοκρατία.
  • Βεβαίως ζητά πολλά ο κ. Μπάιντεν και το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να τα επιτύχει όλα αυτά με πρόεδρο της Τουρκίας τον Ερντογάν.

Τα παραπάνω είναι θέματα για τα οποία ο κ. Μπάιντεν είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τον Ερντογάν και να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι τούτη η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναδείξει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ένα εκ των πλέον σημαντικών ζητημάτων στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες.

Απ’ εκεί και πέρα στο θέμα των S-400 δεν βλέπουμε αλλαγή στην αμερικανική θέση. Η Ουάσιγκτον απαιτεί να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος. Αν ο κ. Μπάιντεν αποφασίσει στη διάρκεια της συνάντησης να αλλάξει θέση, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Εξαρτάται και τι θα ακούσει από τον Ερντογάν. Πάντως, η Αμερική έχει απορρίψει την ιδέα της μεταφοράς των S-400, στη βάση του Ινσιρλίκ. Οπότε, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να τινάξει τη συνάντηση στον αέρα.

Οι Αμερικανοί αναμένουν ότι ο Ερντογάν θα προτάξει τις σχέσεις της υπερδύναμης με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ. Αλλά στο θέμα αυτό ο κ. Μπάιντεν δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Έχει ήδη σημειωθεί μία αναβάθμιση στις σχέσεις με τους Κούρδους που αποτελούν τους πιο γνήσιους συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή, μαζί με το Ισραήλ.

  • Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι Αμερικανοί έχουν μία εμμονή με την Κίνα. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μπάιντεν έδωσε μάχες στην Ομάδα των Επτά (G7) για να επιβάλει τις αμερικανικές απόψεις. Δεν τα κατάφερε 100%, αλλά έχει πείσει για αρκετές από τις θέσεις του εναντίον της Κίνας.

Ο κ. Ερντογάν, πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε μία νέα συμφωνία με την Κίνα. Εκτός από αυταρχικός είναι και αυτοκαταστροφικός. Διότι βλάκας δεν είναι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αύριο η ημέρα της αλήθειας για τις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία: Τώρα ομιλεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: