Καμία σοβαρή πρόοδος μέχρι της στιγμής: Μπάιντεν και Ερντογάν έδωσαν την “καυτή πατάτα” στους υπουργούς τους…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέρχεται στη σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. EPA, FRANCOIS MORI, POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Δεν σημειώθηκε διέξοδος στα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, του κ. Τζο Μπάιντεν και του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες σημείωσε τη βούληση του κ. Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου να εξεύρουν λύσεις στα ανοικτά θέματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αλλά ομολόγησε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος ικανή να καταγραφεί ως τέτοια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε τα εξής, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει σχεδόν δύο ώρες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τριβές με τους δημοσιογράφους και τους βοηθούς του κ. Μπάιντεν:

«Μόλις τελείωσα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Είχαμε μια θετική και παραγωγική συνάντηση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έγινε μεταξύ μας. Είχαμε λεπτομερείς συζητήσεις για το πώς να προχωρήσουμε σε ορισμένα και διαφορετικά ζητήματα. Οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλες ατζέντες. Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και είμαι πεπεισμένος ότι θα σημειώσουμε πραγματική πρόοδο με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ομολόγησε έτσι, ότι τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, καθώς οι δύο χώρες φαίνεται ότι παραμένουν στις θέσεις τους, ιδιαίτερα στα θέματα των S-400, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ανατολικής Μεσογείου, των Κούρδων, της Συρίας και της Λιβύης.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «παραγωγική και ειλικρινή» τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν.

Υπογράμμισε εμφαντικά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που δεν είναι δυνατόν να λυθούν.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι στις εκτεταμένες συζητήσεις του με τον κ. Μπάιντεν κάλυψαν πολλά θέματα, όπως τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα.

Ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης δήλωσε ότι μετέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο την τουρκική θέση αναφορικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Του μίλησε και για το θέμα της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35, όπως και του προγράμματος κατασκευής από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

Η Αμερική συνεχίζει να πιστεύει ότι οι S-400 πρέπει να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Οπότε το ερώτημα παραμένει: Ποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει για να πάψει να είναι πρόβλημα στις σχέσεις το ρωσικό πυραυλικό σύστημα…

Με πληροφορίες από το Reuters και το AFP

Ο Ερντογάν τους κοροϊδεύει όλους: Δίνει υποσχέσεις, που δεν θα κρατήσει, στον κ. Μητσοτάκη, όλα “εντάξει”, ισχυρίζεται, με τον κ. Μπάιντεν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: