Η «Οργή του Ποσειδώνα» πάνω από τα ακριτικά νησιά: Αποστομωτική απάντηση των ΗΠΑ στην Τουρκία με F-15 στο Αν. Αιγαίο (Video- photos)

Σχηματισμός. αποτελούμενος από τέσσερα F-15 Strike Eagle κατά τη διάρκεια προσέγγισης στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα απ’ όπου και απογειώνονται και πετούν σε όλο το εύρος στο FIR Αθηνών, μαζί με τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Πηγή: ΓΕΑ/ ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Βίντεο- ντοκουμέντα και ταυτόχρονα ακόμη μια αποστομωτική απάντηση συμμάχου, στην Άγκυρα στα περί «αποστρατιωτικοποίησης» των Ελληνικών ακριτικών νησιών, που διαρκώς απειλούνται από την τουρκική στρατιά του Αιγαίου.

Οι πιλότοι των Αμερικανικών F-15 που έχουν μετασταθμεύσει περίπου μια εβδομάδα στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, μετά τις λεγόμενες Fam Flight, άρχισαν να «βουτούν» σε χαμηλό ύψος, δίπλα στα Ελληνικά φτερά και να προσβάλουν επίγειους, στρατηγικούς στόχους, σε σενάρια αεροπορικής κρούσης.

Το ράπισμα όμως των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία έχει να κάνει με το γεγονός πως ήδη τα F-15 πέταξαν πάνω από την Λέσβο και την Κω, ενώ τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί κι άλλες πτήσεις στ’ ανατολικά νησιά, την «hot» περιοχή δηλαδή, για την οποία ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε νέες δηλώσεις στην εφημερίδα Χουριέτ, επαναλαμβάνοντας βέβαια τις πάγιες αιτιάσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης.

F-15 της USAFE πάνω από την Λέσβο. Photo Hellas Journal

Τα Αμερικανικά F-15, όπως και τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας καθοδηγήθηκαν από τους έμπειρους JTAC, στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων της Η’ ΜΑΚ & της Ι’ ΜΑΚ, που γνωρίζουν άπταιστα τη νησιωτική Ελλάδα και τους τομείς ευθύνης τους, σε χειρουργικές προσβολές από τον αέρα, στο έδαφος. Άλλωστε Έλληνες και Αμερικανοί έχουν γράψει μαζί πολλές ώρες εκπαίδευσης στην τερματική καθοδήγηση ιπταμένων από commando στο έδαφος, χρησιμοποιώντας πολλές νέες μεθόδους.

Στα νησιά, δεν θα μπορούσαν να μην γίνουν αντιληπτά τα θηριώδη F-15, με αποτέλεσμα οι κάμερες και τα κινητά ν’ απαθανατίσουν αυτές τις σπάνιες στιγμές που αναδύουν την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος και αναγνώριση από τους συμμάχους.

Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν, σε διμερές επίπεδο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, απέφευγαν «ευγενικά» κατά τον σχεδιασμό των ασκήσεων- πριν τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών στο Ελληνικό έδαφος- να συμπεριλαμβάνονται περιοχές στο Αν. Αιγαίο, ιδίως νησιά για τα οποία η Άγκυρα εκδίδει διαρκώς navtex και επικαλείται τη συνθήκη της Λωζάνης.

Εδώ όμως στην άσκηση «Poseidon Rage» πρώτον έχουμε για σχεδόν έναν μήνα Αμερικανικά F-15 Strike Eagle στην Ελλάδα καθώς προηγήθηκαν ακόμη δυο εκπαιδεύσεις, σε Λάρισα και Σούδα και δεύτερον η Ουάσιγκτον στέλνει με τη συνεργασία στον αέρα και αυτά τα σχέδια πτήσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.

Οι σύμμαχοι ψηφίζουν το Ελληνικό FIR

H « Οργή του Ποσειδώνα» και οι υπερπτήσεις των Αμερικανικών F-15 πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά έχει επιπλέον μια σημειολογία, διότι αυτή η κοινή άσκηση εξελίσσεται μόλις μια εβδομάδα πριν τη συνάντηση του Τζο Μπαϊντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Αλλά και στον πολύ πρόσφατο «ΗΝΙΟΧΟ 21», οι πιλότοι από τις 7 χώρες που έλαβαν μέρος οδήγησαν τα μαχητικά τους πάνω από το Καστελόριζο, την Ρόδο, την Κω, τη Σάμο κι όλα τα μικρά ή μεγάλα ακριτικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει τον σεβασμό και την αναγνώριση των κανόνων που υποστηρίξει στα Διεθνή fora η Ελλάδα, αντικρούοντας τις διαρκείς προκλήσεις και επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Βεβαίως να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, ότι η Άγκυρα τοποθετεί στο κάδρο των αιτιάσεών της, μέσω των παράτυπων navtex ακόμη και νησιωτικές περιοχές που δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένες.

Κι επειδή η γείτονα πολλές φορές αναφέρει τη συνθήκη της Λοζάνης, ίσως πρέπει να θυμηθεί και το σημείο εκείνο στο άρθρο 13 που αναφέρει ότι «Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν επιτρέπεται να υπερίπταται των παραλίων της Μ. Ασίας, όπως και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν επιτρέπεται να υπερίπταται των ελληνικών νήσων.» Το δεύτερο το υπενθύμισε με τον καλύτερα δυνατά τρόπο, πρόσφατα και ο κος. Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του κατά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Ο «λευκός καπνός» για τις φρεγάτες θα καθυστερήσει: Η «ναυμαχία» των εταιριών και τα μηνύματα της πρώτης αξιολόγησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: