Ο «λευκός καπνός» για τις φρεγάτες θα καθυστερήσει: Η «ναυμαχία» των εταιριών και τα μηνύματα της πρώτης αξιολόγησης

File Photo: Γαλλική φρεγάτα τύπου Belh@rra Φωτογραφία, πηγή DCNS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το Πολεμικό Ναυτικό ναι μεν παρουσίασε την επιχειρησιακή αξιολόγηση με τεχνοκρατικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, πλην όμως η εισήγηση για την περαιτέρω αξιολόγηση των προτάσεων, εκτός της Ισπανίας με την F-110, έδειξε ότι το νερό δεν μπήκε εξ ολοκλήρου στο αυλάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκτήσει σαφέστατη πλέον εικόνα και για τις έξι υποψηφιότητες που συνεχίζουν τη δική τους ναυμαχία απ’ εδώ και στο εξής, αλλά και για τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού που ξεχωρίζουν, ως τα πλέον αξιόπιστα πλοία τα οποία βρίσκονται ψηλά στην αξιολόγηση των Ναυάρχων ως τα πληρέστερα.
Η ενημέρωση αυτή που έγινε στον πρωθυπουργό από τον Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και τ’ αποτελέσματα εκπέμπουν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα προς τους «μνηστήρες», το οποίο έχει να κάνει με την βελτίωση των προτάσεων από όλους.

Και όταν λέμε «βελτίωση», Επιτελείς κάνουν λόγο για την τελική τιμή, τον οπλισμό, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των φρεγατών αλλά και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που είναι τα ναυπηγεία.

Ξεχωριστό «κεφάλαιο» ή ενότητα στην ενημέρωση ήταν τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε και πάλι από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ο στόλος να παραλάβει «ένα νέο πρόβλημα γι’ αυτόν». Κι αυτή η νύξη αφορούσε όλα εκείνα που έχουν μέχρι σήμερα προταθεί από πολλούς μνηστήρες και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σίγουρα εκτός της επιχειρησιακής αξιολόγησης η οποία είναι αποκλειστική ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού και κανενός άλλου, διότι οι Αξιωματικοί και τα πληρώματα του στόλου θα επιχειρήσουν με τα μελλοντικά πλοία, υπάρχουν και τα πολιτικά κριτήρια τα οποία έχουν παίξει και στο παρελθόν ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή των επόμενων πλοίων.
Στο ναυτικό το είχαν ζήσει στο παρελθόν, άλλο πλοίο να έχουν δείξει ως το πλέον κατάλληλο κι άλλον τύπο φρεγάτας ν’ ανακοινώνει- τότε- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην παρούσα συγκυρία δεν έχει υπάρξει παράδοση λίστας στην πολιτική ηγεσία αλλά επιστροφή της αξιολόγησης για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, για παράδειγμα στο μείζον θέμα της τεχνικής υποστήριξης των πολεμικών πλοίων.

Όπως επισημαίνουν εκ νέου κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπενθυμίζοντας και δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, απ’ εδώ και στο εξής το μοντέλο της προμήθειας των 18 RAFALE θ’ ακολουθηθεί και στα επόμενα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή δεν θα υπάρξει προμήθεια δίχως να υπάρχει και μετέπειτα υποστήριξη ή και νέα όπλα, εφόσον αυτά δεν υπάρχουν στην φαρέτρα του Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, εδώ ξεκινούν και οι «αστερίσκοι» διότι όταν ρωτούν από το Πολεμικό Ναυτικό μια εταιρία για επιπλέον στοιχεία και λεπτομέρειες, αυτό δεν σημαίνει ότι πως η απάντηση θα φτάσει στο ναυτικό επιτελείο την επόμενη ώρα ή την ίδια μέρα.

Και την στιγμή που η αναμονή θεωρητικά ήταν ορισμένων ημερών, όπως μας εξηγούν αρμόδιες πηγές, πάμε γι’ αρκετούς μήνες έως ότου αποσαφηνιστούν αυτές οι λεπτομέρειες οι οποίες θα μπαίνουν στον κάθε φάκελο ξεχωριστά.

Παράλληλα με αυτόν τον χρόνο που κυλάει, θα έχει ολοκληρωθεί και η επίσημη επιστολή απάντησης των Αμερικανών για τις MMSC η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Αθήνα προς τα τέλη του φθινοπώρου.

Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου κι εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι «μνηστήρες» οι οποίοι συνεχίζουν στην κούρσα αυτή με το φλερτ των περίπου 5 δις για το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

«Nαυμαχία» φρεγατών για το ΠΝ: Πρωτιά της Ολλανδίας, έξωση της Ισπανίας και πιθανές ανατροπές…

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: