Η Αμερική ζήτησε από την Τουρκία να υποχωρήσει και να αποδεχθεί το λάθος της: Η “μάχη των μαχών” στις Βρυξέλλες (video)

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία Τζιλ στο Carbis Bay, στην πόλη Cornwall της Βρετανίας. EPA, PHIL NOBLE, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έκλεισε για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα του συστήματος S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους. Πρέπει να επιστρέψει από εκεί που ήρθε. Από τη Μόσχα.

Διαφορετικά οι σχέσεις δεν θα βελτιωθούν και οι κυρώσεις θα παραμείνουν ως έχουν και πιθανότατα θα ισχυροποιηθούν.

Πληροφορηθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Άγκυρα κάνει πανηγύρια μόνη της και ότι η περίφημη πρόταση για να μεταφερθεί το επίμαχο σύστημα στη νατοϊκή βάση του Ινσιρλίκ ήταν τουρκική. Άσχετα αν η Τουρκία, μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, παρουσίασε την πρόταση ως να έγινε από την Αμερική.

Απομένει τώρα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λένε πως πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί με «καλή πίστη»!!! Είναι μία συνάντηση που στην Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς εξέλειπε η εμπιστοσύνη στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος προσφέρει …απλόχερα υποσχέσεις και δεν τις τηρεί ποτέ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί κρατούν χαμηλούς τόνους, παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα προκαλούν οργή στην Τουρκία.

  • Οι διευκρινήσεις που ζήτησε χθες η ανταποκρίτρια του Reuters, η οποία είναι τουρκικής καταγωγής, έδωσαν τη χαριστική βολή. Οι ανταποκριτές σταθήκαμε στην εξής φράση του εκπροσώπου. Είπε:

«Επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Και πάλι», τόνισε, «δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Ας το καταθέσουμε με πιο καθαρό τρόπο: Οι Αμερικανοί ζητούν από την Τουρκία να διώξει τους S-400.

Αυτή η θέση μεταφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Άρα, σωστά θα υποθέσει κανείς ότι η ίδια θέση θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Ερντογάν.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τηλεφώνησε και μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν. Προφανώς και για να διαμαρτυρηθεί για την αμερικανική άρνηση να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για το θέμα αλλά και να παρουσιάσει ξανά την τουρκική πρόταση για μεταφορά των S-400 στη βάση του Ινσιρλίκ ή ακόμα και σε φιλική χώρα στο εξωτερικό.

Τα πράγματα είναι έτσι αυτή τη στιγμή αλλά μέχρι τη Δευτέρα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Αν, ας πούμε ο κ. Ερντογάν εμφανιστεί στις Βρυξέλλες και δηλώσει στον κ. Μπάιντεν ότι συμφωνεί να φύγουν οι S-400 και να σταλούν -ως παράδειγμα το σημειώνω- στο Κατάρ ή σε κάποια άλλη χώρα, η Αμερική θα μπορούσε να συζητήσει την πρόταση.

  • Διότι πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση της Τουρκίας, αν ισχύει η πληροφορία για μεταφορά του συστήματος εκτός της χώρας.
  • Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και χθες ο Ερντογάν ταϊζει κουτόχορτο τον τουρκικό λαό, ότι οι S-400 αγοράστηκαν για να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν.

Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσιγκτον ζητά να σταλούν οι S-400 στη Μόσχα. Αυτή είναι η θέση της. Το επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξανά και ξανά για να το εμπεδώσουμε.

Όμως το παράδειγμα του Κατάρ, που συζητήθηκε κάποια στιγμή, θα ήταν μία κάποια λύση. Αναφέρθηκε ως μία πιθανότητα. Αλλά υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, διότι ούτε η Σαουδική Αραβία θα το δεχθεί, ούτε οι άλλες αραβικές χώρες, ούτε και το Ισραήλ.

Έτσι έχει, λοιπόν, η κατάσταση.

Απ’ εκεί και πέρα, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και ακόμα περισσότερες οι διαφορές. Οι Αμερικανοί, όπως αναφέραμε πολλές φορές, δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία. Διότι οι αναταράξεις θα είναι πολλές, και εντός και εκτός της Συμμαχίας.

Όμως, αυτός που θα χάσει θα είναι ο Ερντογάν. Δεν θα είναι η Αμερική η ηττημένη αυτής της κόντρας, που διέλυσε ήδη τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Λόγω της Τουρκίας, οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες έχουν «παγώσει».

Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στο ΝΑΤΟ, στην Αμερική και στους συμμάχους της στην περιοχή: Στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία, στους Κούρδους, γενικά σε όλους. Και ο κ. Μπάιντεν καλείται να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα.

  • Και πρόκειται για πολύ δύσκολα θέματα. Ο Ερντογάν δεν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο θα μπορούσε κανείς να συνομιλήσει με λογική.

Προκάλεσε, πάντως, εντύπωση η λιτή ανακοίνωση με την οποία το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Με μία στεγνή αναφορά ότι ο κ. Όστιν επανέλαβε την μακροχρόνια αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και ότι προσβλέπει να δει τον Ακάρ στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις είναι λίγο πριν από τον γκρεμό και βασικά αναζητείται αυτός που θα την διασώσει. Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από τις επίσημες ενημερώσεις, όπως η προχθεσινή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να υποχωρήσει.

Ζητούμε, είπε, να αναγνωρίσει η Τουρκία τη μη συμβατότητα των S-400 με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Και βεβαίως να πράξει τα δέοντα… Ο λόγος είναι πλέον στον Ερντογάν. Θα υποχωρήσει ή ο κ. Μπάιντεν θα αναγκαστεί να του θέσει τις επιλογές του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι στόχος των Αμερικανών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι να επαναφέρουν την Τουρκία στην τάξη. Και θα χρησιμοποιήσουν όλους τους τρόπους. Αλλά, αν επιτύχουν και συνετίσουν τον Ερντογάν, αυτό δεν θα συμβεί εις βάρος της Ελλάδας. Έχει ξεκαθαριστεί το θέμα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο νόμος Μενέντεζ-Ρούμπιο αλλάζει το σκηνικό στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας: Λύνει τα χέρια του Μπάιντεν με την Τουρκία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: