Ο νόμος Μενέντεζ-Ρούμπιο αλλάζει το σκηνικό στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας: Λύνει τα χέρια του Μπάιντεν με την Τουρκία…

Η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο αεροδρόμιο Cornwall στην πόλη Newquay της Βρετανίας. EPA, NEIL HALL, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα τα σενάρια που εκπορεύονται από την Άγκυρα και τα οποία αναφέρουν ότι έχει αλλάξει η θέση της Ουάσιγκτον για το ρωσικό σύστημα S-400.

Όμως, οι Τούρκοι δεν θέλουν να καταλάβουν. Παίζουν όπως πάντα άλλωστε το βρώμικο παιγνίδι των fake news, το οποίο πιστεύουν μόνο οι ίδιοι… Βεβαίως, το πιστεύουν και οι γνωστές ψεκασμένες ιστοσελίδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, που ελέγχονται από περίεργες πηγές και προωθούν οτιδήποτε σκαρφίζονται οι Τούρκοι, που το «τρώνε» αμάσητα. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ήρθε η ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) και τον γερουσιαστή Μάρκ Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα), να αλλάξει το σκηνικό των στρατηγικών σχέσεων στην ευρύτερη γειτονιά μας.

  • Οι γερουσιαστές μέσω του σχεδίου νόμου προσφέρουν στήριξη στην τριμερή συν ένα (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες) και ζητούν επέκταση αυτού του σχήματος και σε άλλους τομείς που αφορούν και στρατιωτικά θέματα.

Οι κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο, αναφέρονται σε πρωτοβουλίες από την πλευρά των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ υποστηρίζεται ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο νόμου αποτελεί μία σφήνα στις ταραγμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία. Και στην πραγματικότητα δίνει μία εξαιρετική διέξοδο στην Αμερική στη διαπράγματευση της με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, τα πράγματα μεταξύ των πρώην συμμάχων είναι οριακά και η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, μπορεί και να οδηγήσει σε ρήξη. Το παιγνίδι των Τούρκων με τους S-400 δείχνει ότι -τουλάχιστον δημόσια- οι Αμερικανοί εννοούν κάθε λέξη που έχουν περιλάβει στις ανακοινώσεις τους μέχρι τώρα.

Από την τελευταία αμερικανική δήλωση φαίνεται καθαρά ότι δεν ισχύει αυτό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι: ότι, δηλαδή, οι Αμερικανοί τους έκαναν νέα πρόταση, με την οποία δέχονται την παραμονή των S-400 στην Τουρκία. Εκτός αν οι Αμερικανοί άλλα λένε επίσημα, και άλλα πράττουν στο παρασκήνιο. Είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Εμείς ερευνούμε, υποβάλλουμε ερωτήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και παίρνουμε επίσημες γραπτές απαντήσεις. Άρα παραμένουμε στη δημόσια διάψευση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βασικό σενάριο που διακινεί η Τουρκία είναι ότι η Αμερική δέχεται την παραμονή του ρωσικού συστήματος στο τουρκικό έδαφος. Είναι ένα καλό αφήγημα αυτό για τον Ερντογάν όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, όπου δέχεται μεγάλη πίεση. Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών δεν τρώει το κουτόχορτο του Ερντογάν.

Όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες στήλες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διέψευσε για μία ακόμη φορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς με νέα δήλωση, που έγινε στην Hellas Journal και στο κανάλι OPEN. Πρόκειται για γραπτή δήλωση, που αναφέρει ρητά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άλλαξαν τη θέση τους σε ότι αφορά την αγορά των S-400. Παραμένει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια, από το 2017. Η Αμερική προτρέπει ξανά την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400. Αυτή είναι η αδιαπράγματευτη -μέχρι και αυτή τη στιγμή- θέση της.

  • Είναι φανερό πλέον και στον πιο δύσπιστο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει τα ρέστα του πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τις 14 του μήνα θα δούμε πολλά επεισόδια. Άλλωστε γνωστό είναι πως πρόκειται για ένα αδίστακτο άνθρωπο.

Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Διότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να πάει στις Βρυξέλλες και να το παίξει «αρνί». Και στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί θα ξεκινήσουν διάλογο επαναφοράς των σχέσεων στο προηγούμενο σημείο. Μόνο που ο Ερντογάν πάλι θα τους κοροϊδέψει. Παλιά του τέχνη κόσκινο…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι “η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το ΝΑΤΟ, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ”.

Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και με βάση τη δημόσια δήλωση δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης…

Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται μία δήλωση της κ. Σιέρμαν, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, όταν είχε επισκεφθεί στην Τουρκία. Διευκρινίστηκε ότι η αμερικανική θέση για αποχώρηση των S-400 από την Τουρκία, ισχύει και γι’ αυτούς τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι δηλαδή η κ. Σιέρμαν κατέθεσε νέες προτάσεις. Όλες οι αμερικανικές προτάσεις περιέχουν την αποχώρηση του ρωσικού συστήματος από το τουρκικό έδαφος.

Στο θέμα της ατζέντας της συνάντησης, του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ερντογάν, γνωρίζουμε ότι έχει συμπεριληφθεί η Ανατολική Μεσόγειος. Δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν αναδειχθεί σε πρώτο θέμα, να ξεκινήσει με αυτό, δηλαδή, η συζήτηση των δύο ηγετών, αν και περιμένω ότι το θέμα των S-400 είναι το πιο σημαντικό από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν τις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Βεβαίως, όταν λέμε Ανατολική Μεσόγειος, να διευκρινήσουμε ότι δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία. Αλλά είναι σημαντικό ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη συζήτηση για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν ομιλούμε δηλαδή για μία αναφορά, αλλά για συζήτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν τον οποίο προκάλεσε δημόσια ο γερουσιαστής Μενέντεζ, ήταν ξεκάθαρος. Τον είδαμε και τον ακούσαμε στο βίντεο, άρα δεν μπορούν να παραποιηθούν οι δηλώσεις του.

Ως ανάλυση, πιστεύω ότι στις Βρυξέλλες θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα αυτής της περίεργης σχέσης. Το έχω ξαναγράψει και αυτό καταλαβαίνω απ’ όσα ακούω στην Ουάσιγκτον.

Η θέση του κ. Μπάιντεν είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Να είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ και να πετροβολεί την Αμερική, την ίδια συμμαχία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους της Αμερικής. Είτε θα παραμείνει στη Δύση και θα είναι συνεπής είτε πρέπει να πάει απέναντι.

Ας το ξαναπούμε: Ο κ. Μπάιντεν δεν είναι Ντόναλντ Τραμπ.

Βέβαια, αν ο Ερντογάν εμφανιστεί στις Βρυξέλλες ως πραγματικός σύμμαχος, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Ερντογάν, αφού στόχος είναι να τον επαναφέρει στην τάξη. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο Ερντογάν δεν έχει μπέσα.

Και δεν πρέπει να ανησυχούν η Αθήνα και η Λευκωσία, διότι οι στρατηγικές συμμαχίες έχουν ήδη αλλάξει. Και το σχέδιο νόμου των κ. Μενέντεζ και Ρούμπιο δεν είναι ένα πυροτέχνημα. Πρόκειται για ένα κείμενο που θα αλλάξει εντελώς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Και μιας και αναφέρομαι στον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ξέρετε τι θυμήθηκα; Όταν τον πρωτοεισήγαγε ο Τάσος Ζαμπάς στην Ομογένεια, παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας του είπαν οι αθεόφοβοι “τι θέλει ένας ισπανόσφωνος ανάμεσά μας”… Που να ήξεραν ότι θα εξελισσόταν στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αν θέλετε να μάθετε τι πρόσφεραν οι παράγοντες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και οι πλούσιοι της Ομογένειας στις προεκλογικές εκστρατείες του κ. Μενέντεζ, η απάντηση είναι τίποτα, μηδέν. Αν και ο ίδιος έδωσε σκληρές μάχες για τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Φάρο της Ορθοδοξίας. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εάν η Τουρκία “κατέβει” ξανά φέτος στην κυπριακή ΑΟΖ, τι θα πράξουν οι σύμμαχοί μας; Η “ελπίδα” θα έρθει από τον Μπάιντεν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: