Τι λέει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας για τις φρεγάτες αλλά και τα Rafale: Οι αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly (Κ) με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal (2-Δ) ενημερώνονται από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Thierry Burkhard’s (A) στο στρατόπεδο Satory στις Βερσαλλίες. EPA, MARTIN BUREAU, POOL




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Tribune, (κείμενο Michel Cabirol) δημοσιεύεται εκτενέστατη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία ερωτάται για όλα τα «καυτά» ζητήματα αρμοδιότητάς της.

Μεταξύ άλλων καλείται να τοποθετηθεί και για τις εξαγωγές των αεροσκαφών Rafale, αναφορικά με τις οποίες εκφράζει την ικανοποίησή της κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συμφωνίες για την εξαγωγή τους σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Διευκρίνισε μάλιστα ότι και άλλοι διαγωνισμοί βρίσκονται εν εξελίξει, αλλά δε θέλησε να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβασή τους.

Σε αλλο σημείο της συνέντευξης, αναφερόμενη στις γαλλικές φρεγάτες λέει ότι “ήμασταν κοντά τον Ιούλιο του 2020 στην ολοκλήρωση της πώλησης δύο φρεγατών FDI στην Ελλάδα, αλλά οι εταίροι μας είχαν σε προτεραιότητα την ανάγκη (απόκτησης) των μαχητικών αεροσκαφών».

Συνεχίζοντας, η Γαλλίδα υπουργός αναφέρει ότι “από τις αρχές του έτους, οι Έλληνες ξεκίνησαν εκ νέου τη διαδικασία εξαγοράς τεσσάρων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών Meko και ζήτησαν μια προσωρινή λύση εν αναμονή των νέων φρεγατών. Απαντήσαμε και στα τρία ζητήματα. Επομένως, η προσφορά μας θεωρείται πλήρης και η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η λήψη της απόφασης αναμένεται στα τέλη Ιουνίου”.

Εν συνεχεία,  η Florence Parly ερωτηθείσα εάν έχει βρεθεί το ναυπηγείο που θα αναλάβει την κατασκευή των φρεγατών, διευκρινίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει τρεις από τις τέσσερις νέες φρεγάτες να κατασκευαστούν στην Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει ένα τοπικό ναυπηγείο ικανό να τις υλοποιήσει και εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλού. Η προσφορά της Γαλλίας λαμβάνει υπόψη αυτήν την αβεβαιότητα».

ΠΗΓΗ: La Tribune, Michel Cabirol – La tribune des militaires “relève d’une machination politique” (Florence Parly)

Ο θαλάσσιος βυθός θα είναι το νέο θέατρο πολέμων; Ήδη η Ρωσία “κατέβασε” το πλοίο Yantar πριν απ’ όλους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: