Προτού να είναι αργά, Λευκωσία και Αθήνα να ξεκαθαρίσουν προς Ερντογάν, Γκουτέρες και σε όλους ότι η Κύπρος δεν ξεπουλιέται

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ., στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη της Ελβετίας. Αριστερά η κ. Τζέινς Χολ Λουτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, Στ. Ιωαννίδης




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, ο νεοσουλτάνος Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν έντιμα και πως ο ίδιος δεν μπορεί να πιστεύει όσα λένε.

Κοιτάξτε ποιος μιλάει για εντιμότητα;

Αυτός που «έχει σκουπίσει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία, που, του επιτρέπει να κυβερνά σαν νεοσουλτάνος», όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά σε άρθρο της Financial Times.

Αυτός που «έχει στρατολογήσει τζιχαντιστές στη Συρία, τη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αλλού», όπως επισημάνθηκε στο περιοδικό Newsweek.

  • Αυτός που «με τις αυταρχικές μεθόδους άσκησης εξουσίας επιδιώκει πολιτιστική κάθαρση στην Τουρκία και σε γειτονικές χώρες», όπως σημειώθηκε σε πρόσφατη ανάλυση της New York Times.

Αυτός, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, «είναι ένας δικτάτορας», ενώ όπως είχε πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «είναι επικίνδυνος για την περιοχή και θα πρέπει να πληρώσει τίμημα».

Ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν αντί λοιπόν να είναι υπόλογος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συνεχίζει να εμφανίζεται ως υπερασπιστής του δικαίου.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη, υποστήριξε ότι «στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σε 2-3 μήνες και πάλι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί οι Ελληνοκύπριοι είναι ανέντιμοι».

Ειδικά για το Κυπριακό όμως, το απύθμενο θράσος του πηγάζει και από τη στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και από την απαράδεκτη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιμετωπίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό στην Κύπρο ως ξένο πρόβλημα.

Επιπλέον, ο Ερντογάν, αλλά και ανέκαθεν η Άγκυρα, εκμεταλλεύεται την ανύπαρκτη εθνική στρατηγική του Ελληνισμού για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τα όσα έπραξε και είπε πριν και μετά την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, συνέτεινε καταλυτικά για να μπει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική θέση για δυο κυρίαρχα κράτη στο νησί.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς, υπήρξε μια επιτυχής διαχείριση, τόσο από τον Γενικό Γραμματέα όσο και από δικής μας πλευράς, ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι που έθεσε η τουρκική πλευρά».

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή περικλείει τον μεγάλο κίνδυνο.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της διάσκεψης, ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε αναφορά στη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών και στη θέση της ελληνοκυπριακής για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση (πώς θα ενεργήσουν τα Ηνωμένα Έθνη δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δυο κρατών, ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία;) είπε ότι «είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική».

  • Είναι πια ξεκάθαρο ότι απ’ εδώ και πέρα, ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις θέσεις των δυο πλευρών. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, σκοπός είναι να βρεθεί «κοινό έδαφος».
  • Δηλαδή, θα επιδιωχθεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της τουρκικής απαίτησης για δυο κράτη και της ελληνικής (ελληνοκυπριακής και ελλαδικής) θέσης για διζωνική (αποκεντρωμένη) ομοσπονδία.

Το περίεργο είναι ότι μετά την επιστροφή τους από τη Γενεύη, πανηγύριζαν στη Λευκωσία (ελεύθερη και κατεχόμενη) και οι δυο ηγεσίες, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε μάλιστα και τον κ. Γκουτέρες, ενώ ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα».

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε  διάπλατα τον δρόμο στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος και των κατάλληλων συνθηκών ώστε να μπουν οι βάσεις της συζήτησης για την αναζήτηση «κοινού εδάφους», που, θα έχει ως σημείο συνάντησης την συνομοσπονδία με δυο κυρίαρχα κράτη.

Αν και τίποτα δεν αποκλείεται (με βάση τα όσα συνέβησαν στην μακρά διαδρομή του Κυπριακού) μπορεί να θεωρηθεί ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί Ελληνοκύπριος ηγέτης ή μεγάλο ελληνοκυπριακό κόμμα που θα συναινέσει σε μια τέτοια λύση και η οποία θα ισοδυναμεί με παράδοση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όση υποχωρητικότητα και να επιδείχθηκε στο παρελθόν από τη Λευκωσία και την Αθήνα (κάποιες φορές δικαιολογημένα και τις περισσότερες φορές εντελώς αδικαιολόγητα), δεν πρόκειται αυτή τη φορά να προκύψει συμφωνία για μια τέτοια καταστροφική λύση.

Γι’ αυτό, δεν αποκλείεται να συμβεί αυτό που είχαμε επισημάνει σε πρόσφατο κείμενό μας ότι ο νυν ΓΓ του ΟΗΕ, με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του, είναι πολύ πιθανό να βάλει οριστική ταφόπλακα στο Κυπριακό, σε σχέση με την αναζήτηση λύσης για επανένωση της μοιρασμένης Κύπρου.

Ενώ τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι «δυστυχώς, μια συμφωνία δεν είναι εφικτή» και τα παράτησε, χωρίς να ανακοινώσει τουλάχιστον την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης σε μεταγενέστερο στάδιο (ώστε να κρατηθεί ζωντανή η διαπραγματευτική διαδικασία), τώρα αφού αποφάσισε να κάνει μια νέα διάσκεψη εν μέσω πανδημίας, αποδέχθηκε τους τουρκικούς όρους για να συζητηθούν ιδέες που είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης (δήθεν ότι η διάσκεψη ήταν άτυπη) και χωρίς να προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ενώ το αδιέξοδο της διάσκεψης στη Γενεύη ήταν πολύ χειρότερο, σε σχέση με το αδιέξοδο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, τώρα όχι μόνο δήλωσε ότι δεν θα τα παρατήσει, αλλά προανήγγειλε τη σύγκλυση μιας νέας διάσκεψης σε δυο με τρεις μήνες ώστε παράλληλα να βοηθηθεί το καθεστώς Ερντογάν εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, κατά το οποίο η Τουρκία αναμένεται όχι μόνο να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά και να αποκομίσει μεγάλο χρηματικό ποσό.

Όπως λέει και ο σοφός λαός: μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Για μια ακόμη φορά, σε μια διάσκεψη για το Κυπριακό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών μόνιμων και αμετάβλητων παραγόντων που καθορίζουν το αποτέλεσμα και την παραπέρα πορεία των πραγμάτων:

  • Ο πρώτος αφορά τον σταθερό στόχο της Τουρκίας για έλεγχο της Κύπρου.
  • Ο δεύτερος αντικατοπτρίζει τη διαχείριση του εθνικού ζητήματος με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, καθώς και την απουσία σταθερής διεκδικητικής πολιτικής από μέρους της ελληνικής πλευράς (ελληνοκυπριακής και ελλαδικής) στη βάση του διεθνούς δικαίου.
  • Και ο τρίτος παράγοντας σχετίζεται με τον ρόλο της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία στο θέμα της Κύπρου καθοδηγείται πάντα από την Βρετανία.

Αυτή τη φορά όμως η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας τελείωσε άδοξα. Και όχι για να προωθηθεί από μέρους των Ελληνοκυπρίων μια καλύτερη, λειτουργικότερη και βιωσιμότερη λύση, αλλά επειδή ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δρομολόγησε διαδικασίες που στοχεύουν στην επίτευξη μίας πολύ χειρότερης λύσης, που, θα νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και συνάμα θα δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Από την στιγμή που ο κ. Γκουτέρες συγκάλεσε σύσκεψη και σκόπιμα την χαρακτήρισε άτυπη για να μην τεθεί ως βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη η «αναβάθμιση» της τουρκικής θέσης για δυο κράτη.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί σήμερα να επαναλαμβάνουν ότι «είναι ασυμβίβαστη με το πλαίσιο του ΟΗΕ η λύση δυο κρατών», αλλά αν αύριο σερβιριστεί μία συνομοσπονδιακή διευθέτηση, που θα στηρίζεται στη δημιουργία δυο κυρίαρχων κρατών με ενιαία αντιπροσώπευση στους διεθνείς οργανισμούς, τότε η συγκεκριμένη λύση θα εμφανιστεί με διαφορετικό μανδύα και θα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αποδεκτή από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες του ΟΗΕ για αναζήτηση «κοινού εδάφους», θα είναι πολύ αργά για να επιδιωχθεί επιστροφή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Και είναι πολύ πιθανό ο κ. Γκουτέρες να προκαλέσει περισσότερη ζημιά με την έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η τουρκική θέση για δυο κράτη στο νησί είναι ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να κρύψει την δική του ανεντιμότητα, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους, αλλά τουλάχιστον η Λευκωσία και η Αθήνα ας στείλουν επιτέλους ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Κύπρος δεν ξεπουλιέται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Να μπει επιτέλους φραγμός στον τουρκικό επεκτατισμό. Ο αγώνας ενός αιώνα των Αρμενίων μας δείχνει τον δρόμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: