Ομολογία Φάουτσι : Οι ΗΠΑ δώρισαν $ 600.000 στην Ουχάν επί 5 χρόνια, για τις νυχτερίδες του covid-19

Το Ιολογικό Εργαστήριο της Ουχάν. EPA/ROMAN PILIPEY




Σε μία τοποθέτηση και μία παραδοχή που πυροδοτούν αμφότερες νέα εκρηκτικά σενάρια για πιθανή προέλευση του κορωναϊού από το εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα, προχώρησε ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι.

Δώσαμε χρήματα στο Ινστιτούτο της Oυχάν

Ο κ. Φάουτσι παραδέχθηκε συγκεκριμένα ότι υπήρξε μία ήπια συνεργασία ύψους 600.000 δολαρίων με επιστήμονες της Wuhan στην Κίνα προκειμένου να μελετηθούν οι κορωναϊοί στις νυχτερίδες, αν και υποστήριξε ότι σκοπός δεν ήταν να τοποθετηθούν αυτά τα χρήματα για να χειραγωγηθεί η έρευνα.

Δείτε  στο βίντεο την τοποθέτηση του Aντονι Φάουτσι

 

Τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) δηλαδή της αμερικανικής κρατικής οντότητας που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για να εξετάσει το ρίσκο μετάδοσης του κορωναϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

«Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξαγάγεις τέτοιες έρευνες είναι πας στην πηγή των γεγονότων», είπε ο Φάουτσι αναφερόμενος στην νόσο SARS του 2000 που θεωρείται ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες.
Οι τοποθετήσεις Φάουτσι έγιναν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Mark Pocan.
«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορωναϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth», ανέφερε.

Και ο Φάουτσι πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ηταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα.

Δεν είμαι πεπεισμένος ότι αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο

H τοποθέτηση Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη νέα δήλωσή  του στις 11 Μαϊου  (δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του CNN)  σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής επιδημιολόγος ανέφερε: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο».

«Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

Η θέση Φάουτσι θεωρήθηκε μετατόπιση από όσα έλεγε μέχρι πρότινος ενώ χθες ο Φάουτσι προσπάθησε με δηλώσεις του στο CBS να μετριάσει τον απόηχο της δήλωσής του λέγοντας ότι η γνώμη του για την πηγή της Covid-19 δεν έχει αλλάξει και ότι ακόμη πιστεύει ότι «η ανάπτυξή της με φυσικό τρόπο είναι εξαιρετικά απίθανη».

Οι τρεις «πρόωροι» ασθενείς ερευνητές της Wuhan

Σημειώνεται ότι ήδη από την Κυριακή αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα είχαν ζητήσει ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο κορωvαϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας.

Επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η WSJ επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθετε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί “να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της”.

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι “η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη”.

Με πληροφορίες από FOXNEWS,  CNN,  WALL STREET JOURNAL

Ακολουθήστε τη ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

«Ομολόγησε» και η σύντροφος του Προτάσεβιτς: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πώς εξαναγκάσθηκε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: