Κοινές ασκήσεις Ελλάδας- ΗΠΑ: H 492 FS «Madhatters» στη Σούδα και ο παράγοντας των εξοπλισμών

Έλληνες και Αμερικανοί SOF κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης «STOLEN CERBERUS» που σχεδιάστηκε από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι διμερείς ασκήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον ρόλο της χώρας, όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια πιστή σύμμαχο που δεν ξεφεύγει από το Δυτικό άρμα, σε αντίθεση βεβαίως με την γείτονα.

Παράλληλα η κυβέρνηση εν τω μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης ανακοίνωσε ένα γενναίο και απαραίτητο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες για πολλά χρόνια είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Οι Αμερικανικές εταιρίες αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι λογικό ότι ενδιαφέρονται και γι’ αυτά τα προγράμματα την ώρα που η Αθήνα έχει ανοίξει την βεντάλια των «μνηστήρων».

  • Βεβαίως η μερίδα του λέοντος έως τώρα έχει πάει στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 αλλά και του προγράμματος της κρίσης, της επαναφοράς στην ενεργώ δράση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION. Υπάρχουν κι άλλα μικρότερης κλίμακας τα οποία όμως αν τα συγκεντρώσουμε και βγάλουμε το άθροισμα δείχνουν το παραπάνω συμπέρασμα.

Σε κάθε περίπτωση οι κοινές ασκήσεις αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο στην ευρύτερη γειτονιά, όπως και σε σύμμαχες χώρες οι οποίες έρχονται ολοένα και πιο κοντά στην Αθήνα.

  • Η τελευταία συνεργασία που δημοσιοποιεί το Επιτελείο είναι η άσκηση «Stolen Cerberus» στην οποία έλαβαν μέρος για πρώτη φορά υπό ενιαία Διοίκηση τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας ένα C-130 ήταν αυτό που έκανε ρίψεις αλεξιπτωτιστών από τις δυο χώρες.

Η συγκεκριμένη άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, όπως κι εκείνες που είχαν γίνει στο στρατηγικό νησί της Κρήτης, ανάμεσα σε στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα F-15 Strike Eagle στο FIR Αθηνών

Και μπορεί η 493 Μοίρα με τα F-15 να βρίσκεται στην Λάρισα εδώ και περίπου μια εβδομάδα και να λαμβάνει μέρος σε διμερείς ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και σε άλλες δυο διασυμμαχικές, όμως όταν λήξει αυτή η εκπαίδευση, ακόμη μια Μοίρα αεροσκαφών υπεροχής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσγειώνεται στη Σούδα.

Ήδη από τις 9 Μαΐου στη σελίδα μας είχαμε επισημάνει ότι οι Αμερικανοί ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα, αναφερόμενοι στο γεγονός πως τα Αμερικανικά F-15 θα βρεθούν και στη Σούδα, αμέσως μετά την Λάρισα.

  • Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι Αμερικανοί θα τροχοδρομήσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης περί τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα και τα μαχητικά F-15 δεν θα είναι της ίδιας πολεμικής μοίρας.

Από το 2018 που έλαβαν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος», τα F-15 Strike Eagle της 492 FS «Madhatters» επιστρέφουν στο FIR Αθηνών, αυτή τη φορά στο νότιο τμήμα της χώρας, στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Πάντως η Κρητική φιλοξενία στην 492 FS «Madhatters» είναι γνωστή, μιας και κατά το παρελθόν F-15 και προσωπικό εδάφους είχαν βρεθεί για περισσότερο από ένα 15θημερο στο πλαίσιο διμερούς άσκησης.

  • Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπως και στην Λάρισα, ο αριθμός των αεροσκαφών θα είναι διψήφιος ενώ η Αμερικανική αποστολή θα ξεπερνά τα 250 άτομα. Και την Αμερικανική σημαία δεν θα την δούμε μόνο στην Κρήτη διότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος και στην άσκηση «Κέρβερος» που θα διεξαχθεί στο Πετροχώρι της Ξάνθης ενώ δεν αποκλείεται να δούμε Αμερικανούς SOF κατά τη διάρκεια Ελληνικής άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στο προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα θα βρεθεί ο υφυπουργός ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν αποκλείεται να έχουν κλειδώσει κι άλλες συναντήσεις για τον Αμερικανό Αξιωματούχο.

  • Η επίσκεψη αυτή έρχεται την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώνει την επιχειρησιακή αξιολόγηση, γράφοντας όλες τις αλήθειες για τα πλοία που του έχουν προταθεί ως τα μέσα με τα οποία θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια. Η αξιολόγηση αυτή θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία της χώρας για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Αν ο Αμερικανός υφυπουργός έχει μαζί του τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον Ελληνικό στόλο θα φανεί, αλλά αν συμβεί αυτό, δείχνει ότι οι Αμερικανοί δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα απέναντι στις ισχυρότατες προτάσεις των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

H Ελλάδα έχει συζητήσει για τα IRON DOME: Tώρα βλέπει στην πράξη το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας (video)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: